23948sdkhjf

Nästa steg för Forsmarks slutförvar

Ansökningarna om utbyggnad av Forsmarks slutförvaring har kungjorts av Mark- och miljödomstolen samt Strålsäkerhetsmyndigheten. Därmed går ansökan in i nästa fas.
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) lämnade 2014 in en ansökan om att bygga ut Forsmarks slutförvaring av kortlivat radioaktivt avfall (SFR). Utbyggnaden som tillståndet har ansökts för handlar om låg- och medelaktivt avfall, skriver SKB i ett pressmeddelande.

Sedan 1988 har Forsmark haft slutförvaringen för kortlivat radioaktivt avfall. Anläggningen ligger under havsytan och borrad 50 meter ner i berget. Nere i berget finns fyra 160 meter långa bergssalar samt ett bergrum med en 50 meter hög betongsilo för det medelaktiva avfallet. Det är den anläggningen som SKB vill bygga ut.

– En utbyggnad av SFR skapar utrymme för slutligt omhändertagande av låg- och medelaktivt avfall från rivningen av de svenska kärnkraftverken. Kungörelsen är ytterligare ett steg på vägen för att vi ska kunna fullfölja vårt viktiga uppdrag, säger SKB:s vd Eva Halldén i pressmeddelande.

Mark- och miljödomstolen kommer att skicka ansökan på remiss till berörda myndigheter, organisationer och sakägare. Efter det kommer det att prövas enligt miljöbalken i en huvudförhandling. Det är planerat att ske under nästa år.

Även Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att pröva ansökan enligt strålsäkerhetslagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094