23948sdkhjf

Miljardsatsning på nytt gjuteri

Scania ska investera 1,5 miljarder kronor i ett helt nytt gjuteri i Södertälje. Därmed lämnar gjuteriet sin plats som granne till huvudkontoret.
Den nordligaste porten på Scanias anläggning i Södertälje kallas Gjuteriporten. Det gör den för att gjuteriet har legat där sedan 1914. Som en tydlig markering för den industriella produktionens start ligger gjuteriet direkt innanför porten. Men det blir det snart ändring på.

Alternativen för hur Scania skulle modernisera sin gjuteriverksamhet var flera. Antingen skulle man bygga om det befintliga gjuteriet, lägga ut på på externa tillverkare eller bygga en helt ny anläggning, skriver Scania i ett pressmeddelande.

Det blev det senare. 1,5 miljarder kronor kommer att investeras i den nya anläggningen som också innebär en flytt. Inte från Södertälje, men väl från sin plats som granne med motor- och växellådsbearbetningarna. Det gör att den kärna som i dag är Scania i Södertälje växer.

I slutändan menar Scania att investeringen i en egen ny anläggning är det bästa alternativet. Dels kostnadseffektivt och dels för att det finns miljömässiga vinster att göra, då den nya anläggningen är tänkt att drivas helt med el från förnybara källor.

Anläggningen beräknas få en produktionskapacitet som är tre gånger större än i dag, trots att personalstyrkan på runt 200 personer kommer vara oförändrad.

Det kommer också att innebära att gjutprocesserna moderniseras. En stor del av sanden som används för att tillverka gjutformarna, kommer att kunna återanvändas, vilket inte går i dag. Det kommer göra att man minskar transporterna av materialet. Den värme som genereras från ugnarna kommer också kunna tillvaratas bättre.

– En helt ny anläggning är det mest kostnadseffektiva och miljö- och kvalitetsmässigt bästa alternativet när det gäller den framtida försörjningen av strategiskt viktiga komponenter till vår motortillverkning, säger Scanias produktionsdirektör Ruthger de Vries i pressmeddelandet.

En annan fördel som Rutger de Vries ser i att bygga nytt är att man fortsatt kommer att ha ett gjuteri nära utvecklingsavdelningen, som också den sitter i Södertälje. Det innebär att Scanias framtida nav för motortillverkningen kommer att vara kvar i Södertälje.

Den nya platsen för gjuteriet är tänkt att bli Tveta industriområde, i närheten av där Scania i dag har sin motormontering. En miljöprövning kommer att göras innan projekteringen kan påbörjas. Förhoppningen är att byggstart ska kunna ske i januari 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093