23948sdkhjf

NCC hoppas på hologram

Högupplösta hologram blir verklighet vid ett kontorsbygge i Göteborg. "Att visualisera byggnaden i skala 1:1 ute i sin rätta omgivning hjälper oss att minska risken för kollisioner och andra obstruktioner."

NCC låter meddela att de ska använda Microsoft Hololens när de projekterar kontorsfastigheten Kinum i Gårda i Göteborg, ett 30 000 kvadratmeter stort komplex i 25 våningar.

Genom att använda Tekla-modeller i SketchUp Viewer på Hololens kan användarna arbeta med sina modeller som högupplösta hologram på konstruktionsplatsen. Att visualisera byggnaden i skala 1:1 ute i sin rätta omgivning hjälper oss att minska risken för kollisioner och andra obstruktioner. Vi utvärderar löpande användningen så att vi kan utveckla våra arbetsmetoder och identifiera hur vi kan arbeta med tekniken så effektivt som möjligt, säger Gustav Olsson, VDC manager på NCC, i ett pressmeddelande.

NCC i Finland har under 2016 arbetat med Hololens i ett liknande projekt och enligt NCC ser både det finska och det svenska kontoret, som tidigare använt Virtual Reality (VR), stora möjligheter med Augmented Reality (AR) och Mixed Reality (MR).

NCC testar därför Tekla-modeller i tre olika glasögon – Daqri (AR), Hololens (MR) och Hägring (MR), NCC provar också Lenovo PHAB 2 PRO – en mobiltelefon där användaren kan scanna föremål i verkligheten och sedan importera objektet direkt till Tekla-modellen.

Byggbranschen är konservativ och förändrar sig lite för långsamt för sitt eget bästa. På NCC vill vi utmana de rådande strukturerna för att se hur vi kan förnya vår bransch. Digitalisering är en viktig nyckel för att vara en modern samhällsbyggare, locka kompetent arbetskraft och för att effektivisera våra arbetsprocesser. Vi är övertygade om möjligheten att få arbeta med Tekla-modeller i Hololens ute på byggarbetsplatserna är ett viktigt steg i digitaliseringen som gör oss bättre och höjer kvaliteten i vårt arbete, säger Gustav Olsson.

Trimble Solutions och Microsoft samarbetar för att ta fram stödet för SketchUp i HoloLens och enligt NCC är tanken att SketchUp Viewer ska ge användaren en helhetsupplevelse av ritningarna och designen så att besluts- och projekteringstiden förkortas och kommunikationen i projekten förbättras.

Enligt NCC räknar man med minskat kontrollbehov, färre fel under byggtiden och mer exakta materialinköp, NCC räknar därför med ekonomiska besparingar om Tekla-modellerna i MR blir ett vedertaget arbetsverktyg.

Här går det att se lite mer om hur det hela går till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11