23948sdkhjf

Anslag för minskad rasrisk i älvdal

62 extra miljoner till Statens geotekniska institut, SGI, ska minska risken för skred och ras i Göta älvdalen.

SGI får ett extra anslag på 62 miljoner kronor under 2018 för att finansiera en delegation som ska ta ställning till vilka praktiska, geotekniska åtgärder som ska prioriteras för att minska skred- och rasriskerna i den skredkänsliga Göta älvdalen.

Delegationen, som utses av regeringen, ska ledas av SGI:s generaldirektör och representera myndigheter, kommuner och organisationer med särskilt ansvar för Göta älvdalen.
Tanken är att de åtgärder som föreslås delvis ska täckas med hjälp av statlig finansiering.

Upprinnelsen är den så kallade Göta älv-utredningen från 2011 där SGI fick i uppgift av regeringen att utreda hur klimatanpassningsinsatser som minskar skredrisken i Göta älvdalen kan samordnas. I den nya utredningen, som presenterades 2013, föreslogs tillsättningen av en särskild delegation vad gäller skredrisker i Göta älvdalen, vilket nu genomförs.

Det praktiska resultatet kommer att vara mycket betydelsefullt för verksamheter och människor längs med Göta älv. Vi kommer omedelbart att inleda arbetet med att få delegationen på plats, säger SGI:s generaldirektör Åsa-Britt Karlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125