23948sdkhjf

Lifco växer vidare inom anläggning

Lifcos dotterbolag Kinshofer har tecknat avtal om att förvärva redskapstillverkaren Doherty i Nya Zeeland

Lifco fortsätter sin expansion inom bygg och anläggning. Den här gången sker det via dotterbolaget Kinshofer som tecknat avtal om att förvärva Doherty i Nya Zeeland, ett företag som levererar snabbkopplingar, skopor och andra tillbehör till grävmaskiner.

Bygg och anläggning har blivit allt väsentligare i Lifcos företagsportfölj. Där finns sedan tidigare bland annat Brokk, Aquajet, RF-System, Hultdins och Kinshofer inom segmentet demolering och redskap. Nyligen tillkännagjordes även förvärvet av en majoritetsandel i Blinken-gruppen med verksamhet i Sverige och Norge.

Kinshofer är väletablerat som leverantör av redskap till bland annat kranar och grävmaskiner. Genom förvärvet av Doherty förstärks produktsortimentet ytterligare samtidigt som distributionskanalerna i Nya Zeeland och Australien förbättras avsevärt.

Kinshofer håller fast vid strategin att kunna erbjuda marknaden ”one-stop-shop”-lösningar. Förvärvet av Dohertygruppen är nästa steg i vår ambition att vara en en lokal tillverkare även i Nya Zeeland och Australien, säger Kinshofers vd Thomas Friedrich.

Doherty omsatte det senaste räkenskapsåret motsvarande närmare 80 miljoner kronor med cirka 30 anställda.

Jeremy Doherty, delägare och vd i Doherty Group, räknar med att den kunskap och erfarenhet som nu förenas kommer att skapa ett kompetenscentrum som inte bara breddar produktutbudet utan också ger produktutvecklingen en rejäl knuff framåt.

Han betonar också att han själv kommer att stanna kvar som vd i fortsättningen och att även resten av företagsledningen kommer att följa med till de nya ägarna. Närmast följer nu en period där en snabb integrering av de båda organisationerna och produktsortimenten har hög prioritet.

Doherty har för övrigt väl inarbetade kontakter med Sverige sedan tidigare. Företaget är nämligen exklusiv distributör för Steelwrist i Australien.

På betydligt närmare håll har alltså Lifco även blivit huvudägare i Blinken som placeras i segmentet systemlösningar där bland annat Proline (rörrenovering) och Pro Optix (distributör av fiberoptik) ingår.

I förvärvet ingår norska Blinken AS som etablerades 1981 och svenska Blinken Tools, företag som tillsammans bildar en företagsgrupp som 2016 omsatte ungefär 124 miljoner norska kronpor med 33 anställda.

Gruppen är primärt återförsäljare av mätinstrument och korrektionsdata samt förbrukningsmaterial för lantmäteri, bygg- och anläggningsbranschen. På mätsidan handlar det huvudsakligen om produkter tillverkade av Topcon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109