23948sdkhjf

Fortsatt renodling i Sandvik

Sandvik fortsätter renodlingen av verksamheten genom att avyttra Hyperion, ett företag som utvecklar och tillverkar olika typer av verktyg och komponenter i hårda och superhårda material.

Jag är nöjd med att vi har hittat en ny ägare som kan säkerställa Hyperions fortsatta utveckling. Detta är ett viktigt steg i att fokusera på kärnverksamheter inom Sandvik och avyttringen skapar ytterligare utrymme för tillväxt och expansion av dessa, säger Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren.

Köpare är det USA-noterade investmentbolaget KKR som är berett att betala cirka fyra miljarder kronor för Hyperion i en affär som beräknas slutföras under första halvåret 2018 under förutsättning att berörda myndigheter ger sitt klartecken.

Med huvudkontoret i Fair Lawn, inte långt från New York, har Hyperion utvecklats till en globalt verksam tillverkare av verktyg, applikationer och komponenter i hårda och superhårda material. Det senaste året har företaget, med cirka 1 400 anställda, rapporterat intäkter om 3,2 miljarder kronor, vilket representerar fyra procent av Sandvikkoncernens sammanlagda intäkter.

Vi ser en stor möjlighet att stötta företagets fortsatta tillväxt och kundrelationer genom att etablera affären som ett fristående bolag, säger Pete Stavros, ansvarig för KKR Industrials investeringsteam.

Hyperions vd Johan Israelsson är mycket nöjd med ägarbytet och har stora förhoppningar om att övergången från att vara en division i ett större företag till att vara ett oberoende företag kommer att inverka positivt på verksamheten.

Samtidigt ser han en ökad trygghet i de nya ägarnas starka kassa och en uttalad vilja att investera och utveckla Hyperion ytterligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062