23948sdkhjf

Motorer i rad från London till Paris

Om alla 500 000 motorer som tillverkats av JCB sedan starten 2004 lades i rad skulle de sträcka sig mellan London och Paris. Och produktionen sker i allt snabbare takt.

– 2004 förlitade vi oss helt på externa motortillverkare. I dag hämtar 70 procent av de maskiner vi tillverkar kraften från våra egna motorer som vi dessutom säljer med stor framgång till andra tillverkare, säger styrelseordföranden Lord Bamford.

De första fyrcylindriga dieselmotorerna lämnade JCB:s då nystartade motorfabrik i Foston i Derbyshire i november 2004. En viktig anledning till motorsatsningen var, enligt Lord Bamford, att företaget ville ha full kontroll över både teknik och produktion och därmed bland annat kunna styra utvecklingen i den riktning som önskades.

Vid starten var det en förhållandevis blygsam produktion som sysselsatte 64 personer och under första året levererade närmare 10 000 enheter. Det tog åtta år innan de första 200 000 motorerna tillverkats. Nu – fem år senare – har ytterligare 300 000 motorer tillverkats. Samtidigt har personalstyrkan ökat efter hand och när milstolpen en halv mijon motorer passerats sker det med en stab på nästan 400 personer. Stor del i produktionsökningen har anläggningen nära Delhi i Indien som tillverkat motorer sedan 2010.

För att hålla ångan uppe har företaget på senare tid gjort stora investeringar i sin Foston-etablering. Framför allt har cirka tio miljoner pund investerats i CNC-styrda maskiner och ökade inslag av automatiska processer. Tack vare satsningen har nu viktiga komponenter som motorblock och topplock för första gången kunnat tillverkas ”in house”. Samtidigt har verksamheten inneburit anställning av ytterligare 30 personer.

Under 2017 har också produktionen inletts av en treliters motor efter ett investeringsprogram som anges till ungefär 31 miljoner pund. Därmed kan företaget nu erbjuda ett mindre syskon till de etablerade motorerna på 4,4, 4,8 och 7,2 liter.

Företaget lyfter också gärna fram att framgångarna med de egna motorerna resulterade i två Queen Awards under 2016. Det gällde dels för utvecklingen av Ecomax-motorn och dels en utmärkelse för internationell handel där försäljningen till tredje part ökade med mer än 325 procent under perioden 2012-2014 – om än från en förhållandevis låg nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079