23948sdkhjf

Drönartransporter nästa för Mercedes

Drönare används redan för exempelvis transporter av läkemedel och nödutrustning i oländig terräng. Nu satsar Mercedes-Benz i runda tal fem miljarder kronor i ett försök att effektivisera varutransporter även i stadsmiljö.

Försäljning av transportbilar ligger Mercedes-Benz varmt om hjärtat, men nu har ambitionen vässats ytterligare. Inriktningen ska i stället vara att kunna erbjuda kompletta transportlösningar och därför har den tyska biljätten nyligen tillkännagivit att företaget är berett att investera motsvarande fem miljarder kronor på drönarteknik.

Budskapet är helt enkelt att de små energisnåla drönarna kan ta över vissa delar av distributionskedjan, något som skulle kunna minska såväl miljöpåverkan och kostnader som trängsel i stadstrafiken.

Företaget har tidigare visat sin ”Vision Van” där paket skickas med drönare från en specialutrustad transportbil direkt till slutkunden. Den modellen är dock inte helt lätt att genomföra eftersom den förutsätter en utbyggd infrastruktur där varje slutkund har en egen landningsplats. Därför har turordningen kastats om – först drönare och sedan transportbil för slutetappen.

Företaget har i samarbete med den schweiziska näthandeln Siroop genomfört mer än 100 leveranser under elva dagar där en drönare svarar för transporten under en del av vägen av så skilda produkter som kaffe och mobiltelefoner.

Sedan varorna packats, flögs de med automatiska drönare till en landningsplats på taket av en av fyra utplacerade Mercedes Vito skåpbilar som stod placerade på olika platser i Zürich upp till 17 km från varulagret. Bilen körde sedan den sista sträckan ut till kunden.

Och leveranssäkerheten skäms inte för sig. Enligt representanter för billtillverkaren fungerade samtliga dryga 100 leveranser absolut felfritt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094