23948sdkhjf

Färre byggnadslov för bostäder

Regeringen tycks ha lyckats i sin ambition att minska bostadsbyggandet. Enligt färsk statistik från Industrifakta minskar nämligen antalet bygglov för flerbostadshus.

Under hösten har hotet om skärpta amorteringskrav lagt sig som något av en våt filt över bostadsmarknaden. Nu bekräftar färska siffror från marknadsundersöknings- och analysföretaget Industrifakta att regeringen tycks ha lyckats i sin ambition att bromsa bostadsbyggandet.

Den senaste rapporten visar ett tydligt trendbrott. Fram till augusti i år visade det ackumulerade antalet bygglov en ökning, men efter svagare siffror i september är situationen nu den omvända. För flerbostadshus är den ackumulerade nivån fortfarande högre än i fjol, men om de senaste månadssiffrorna jämförs, är trenden vikande jämfört med samma period 2016.

Möjligen kan det minskade bostadsbyggandet också ha smittat byggandet av privata lokaler. Finns inga bostäder blir det svårare för expanderande företag att rekrytera personal, något som håller tillbaka viljan till långsiktiga investeringar – exempelvis nya lokaler.

Industrifaktas siffror visar nämligen på en närmast identisk utveckling för privata lokaler. Räknat på helåret ligger volymen fortfarande över 2016 års nivå, men under de tre senaste månaderna redovisas en minskning med 14 procent.

Däremot hamnar byggloven för offentliga lokaler i nivå med fjolåret även nu i slutet av året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11