23948sdkhjf

Kinesiska storägare i Volvo

Kinesiska Geely Holding köper hela Cevian Capitals aktieinnehav i AB Volvo. Det innebär att huvudägaren i Volvo Cars också blir största ägare i AB Volvo mätt i kapital och näst störst i antal röster efter Industrivärlden.

Stockholmsbörsen fick något av en rivstart i mellandagshandeln när det stod klart att Zhejiang Geely Holding Group förvärvar hela Cevian Capitals innehav om 88,47 miljoner A-aktier och 78,77 miljoner B-aktier, vilket motsvarar 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna i AB Volvo. Affären kräver dock klartecken från berörda myndigheter.

Dagens tillkännagivande innebär att Cevian Capitals elva års ägande i AB Volvo är över. Under Cevian Capitals ägande har AB Volvo utvecklats till ett mer konkurrenskraftigt och värdefullt bolag genom förbättrad bolagsstyrning, ökad effektivitet och ett större fokus på kärnaffären. Detta återspeglas i strukturellt förbättrad lönsamhet och högre marknadsvärde, säger Cevian Capitals medgrundare Christer Gardell.

– Överenskommelsen innebär att AB Volvo får en ny stor och engagerad aktieägare med betydande expertis inom strategiskt viktiga områden för framtida värdeskapande, så som elektrifiering, självkörande fordon, connectivity och den kinesiska marknaden, säger Christer Gardell.

Christer Gardell och Cevian har under åren som storägare drivit på kraftfullt för att ändra Volvos struktur. I höstas tydliggjorde han bland annat att han gärna såg att Volvo delades in i tre separata börsbolag: lastbilar, entreprenadmaskiner och motorer. Försäljningen kan vara ett tecken på att han inte fått med sig resten av styrelsen på det spåret.

Helt klart är dock att Cevian gjort en rejäl vinst på innehavet i Volvo. En avkastning på bortåt 20 miljarder kronor kan vara tillräckligt skäl för försäljning. Någon köpesumma har inte offentliggjorts, men sett till kursen på Volvos aktier är aktieposten värd cirka 27 miljarder kronor. Det troliga är att Geely betalat ett visst överpris så prislappen torde snarare ligga en bit över 30 miljarder kronor.

Priset har dock inte varit avskräckande för Geely Holdings ordförande och grundare Li Shufu som betraktar Volvo som ett i många avseenden världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av kommersiella fordon.

– Med våra erfarenheter från Volvo Car Group respekterar och värdesätter vi den skandinaviska historien och kulturen, ledande marknadspositioner, avancerade teknologier och miljökompetenser hos AB Volvo. Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin.

Geely Holdings Executive Vice President och Chief Financial Officer Daniel Donghui Li betonar att köparen kommer att tillföra värdefulla kvaliteter till Volvo.

– Geely Holding är en erkänt strategisk långsiktig investerare och vi räknar med att bidra positivt till AB Volvos långsiktiga utveckling. Geely Holding kommer att kunna erbjuda AB Volvo sin globala kompetens, erfarenheter från den kinesiska marknaden samt utvecklingsmöjligheter särskilt inom elektrifiering, självkörande fordon och connectivity, säger Daniel Donghui Li, som räknar med att förvärvet kommer att skapa förutsättningar för stöd till AB Volvos globala utveckling och till att stärka Volvos varumärke.

Han kan då bland annat luta sig mot utvecklingen i Zhejiang Geely Holding Group som äger flera internationella fordonsvarumärken, bland annat Volvo, Polestar, Lotus och Terrafugia, ett amerikanskt företag som utvecklar flygande bilar.

Sammantaget sålde Geely Holding 1,3 miljoner fordon under 2016 där Volvo Cars rekordhöga försäljning om 534 332 bilar vägde tungt. Det mesta tyder på att 2017 blir ett nytt rekordår. Därefter väntar ett nytt kraftprov – att medverka till en fortsatt utveckling som ska lyfta AB Volvo till nya höjder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096