23948sdkhjf

Nyföretagandet på nedgång

Under 2017 minskade nyföretagandet i landet med en procent. Enligt Bolagsverket registrerades 68 113 nya företag under året, vilket är 680 färre än under 2016. Det är första gången sedan 2013 som antalet nyetableringar är färre än året innan.

Trots minskningen, och trots att året avslutades svagt är man på Bolagsverket nöjd med utvecklingen.

Nyföretagandet har varierat under året, och trots en minskning med en procent blev 2017 totalt sett ändå ett starkt år för nyföretagandet, nästan i nivå med 2016, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

Resultatet är inte heller långt ifrån rekordåret 2011 då 69 299 nya företag registrerades.

Siffrorna omfattar enbart de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

Aktiebolag är fortsatt den mest populära företagsformen, men antalet minskade med 2,4 procent under 2017. Även bland handelsbolag och kommanditbolag noterades nedgångar. Däremot ökade antalet enskilda näringsidkare med 4,7 procent.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, är inte lika nöjd med utvecklingen.

Svensk ekonomi är urstark och sysselsättningen hög. Men det går inte att luta sig tillbaka och vara nöjd. Sverige behöver fler nya och livskraftiga företag för att skapa långsiktig tillväxt och nya arbetstillfällen. Att färre startar aktiebolag måste tas på allvar. Det kan tyda på att allt färre inte är beredda att satsa fullt ut på småföretagarlivet. Därför måste bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag prioriteras i den kommande valrörelsen. Det är viktigt både för företagarna och för Sverige, säger Boo Gunnarson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.055