23948sdkhjf

Miljardlån säkrar Husqvarnas forskning

Ett sjuårigt låneavtal med Nordiska investeringsbanken (NIB) ska ge Husqvarna ett kapitaltillskott på en miljard kronor som ska användas för investeringar inom forskning och utveckling fram till och med 2019.

Husqvarnas FoU-program fokuserar de närmaste åren på utveckling av robotgräsklippare, nästa generations motorsågar och batteridriven utrustning för skogs- och trädgårdsskötsel samt digitalisering.

Forskningen, som sker i samarbete med både högskolor och privata aktörer, kommer huvudsakligen att bedrivas på bolagets FoU-centrum i Jönköping.

Forskningsstrategin baseras på övertygelsen om att batteridrivna verktyg successivt kommer att vinna marknadsandelar på bekostnad av verktyg som drivs med fossila bränslen. I första hand handlar det om att ta fram kundorienterade produkter med lägre bullernivåer och mindre utsläpp.

Ett annat huvudspår är att utveckla nya affärsmodeller baserade på digitaliserade funktioner för att ta tillvara de möjligheter som skapas med snabbt växande befolkningar i storstäder världen över. Ett exempel är företagets så kallade Fleet Services, som är ett molnbaserat datainsamlingssystem för professionella park- och trädgårdsarbetare.

Parterna har samarbetat tidigare. Bland annat när Husqvarna härom året investerade i en ny motorsågsfabrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079