23948sdkhjf

Återvändare tar över som vd i NCC

Tomas Carlsson, som tidigare bland annat fungerat som affärsområdeschef för NCC:s svenska byggverksamhet, lämnar i sommar sitt nuvarande jobb som vd och koncernchef i Sweco och återvänder till NCC där han tar över samma funktioner.

I slutet av förra året lämnade NCC:s vd och koncernchef Peter Wågström sina uppdrag och arbetet med att hitta en efterträdare inleddes omedelbart. Lösningen hittades på det börsnoterade teknikkonsultföretaget Sweco som leds av Tomas Carlsson som med sig i bagaget har bland annat nästan 20 års erfarenhet från NCC. Exempelvis var han ansvarig för NCC:s svenska byggverksamhet som då omsatte cirka 25 miljarder kronor, vilket motsvarade ungefär hälften av koncernens sammanlagda omsättning.

Tomas känner NCC:s verksamhet väl och under sin tid på Sweco har han fått möjlighet att bredda sitt kunnande. Han har skaffat sig erfarenheten att leda en konsultverksamhet och dessutom sett olika byggbolag agera på marknaden. Sweco har utvecklats starkt på börsen där aktiekursen har tredubblats. Tomas projekterfarenheter passar NCC som hand i handsken, säger Tomas Billing, ordförande i NCC.

Tomas Carlsson har efter sitt tillträde som vd för Sweco i slutet av 2012 kunnat se hur företagets omsättning ökat från cirka åtta miljarder kronor till 17 miljarder kronor med en rörelsemarginal som bedöms som stabil – en utveckling som inte bara Tomas Billing imponerats av.

Under sina fem år på Sweco har Tomas lett utvecklingen från ett starkt nordiskt företag till att bli det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa. Tomas har varit avgörande i Swecos framgångsrika utveckling vilket har resulterat i betydande aktieägarvärden, säger Swecos styrelseordförande Johan Nordström.

Som det ser ut i dag får Tomas Carlsson vänta ungefär ett halvår innan det är dags att byta jobb, vilket han gör med något blandade känslor.

Efter fem fantastiska och föränderliga år känner jag att det är dags att gå vidare till nya utmaningar. Sweco är starkare än någonsin och har vuxit från att vara ett ledande företag i Norden till att bli det ledande företaget i Europa. Detta samtidigt som vi har uppnått en signifikant förbättring av den underliggande verksamheten. Varje dag på det här unika företaget har varit spännande och jag kommer att sakna alla fantastiska människor och Swecos fantastisk kultur, säger Tomas Carlsson som dock betonar att återkomsten till NCC känns som att komma hem.

Tomas Carlsson har hunnit bli 52 år och har i botten en examen som civilingenjör från Chalmers och innehar även en MBA från London/Columbia Business School.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157