23948sdkhjf

Ministern lovar bra drag

"Det är ett helt annat drag i svensk ekonomi i dag". Infrastrukturministern utlovar ett intensivt byggande efter många års underinvesteringar.

Linköping. VTI anordnade som vanligt Transportforum i januari, årets evenemang var det 35:e i ordning och lockade cirka 1600 deltagare.

Genom åren har flera infrastrukturministrar av olika partifärg skött inledningstalandet. I år var det relativt färske ministern Tomas Eneroth som fick äran och han konstaterade att 2018 blir ett intensivt transportår – i vår ska den nationella transportplanen för de kommande dryga decenniet spikas och i samband med det kommer även den så kallade godsstrategin att slås fast, en strategi som han anser spelar en avgörande roll om målet att bli världens första fossilfria land ska kunna infrias.

Han hävdade också att den nuvarande regeringen har sett till att styra upp ekonomin så att det går att satsa på till exempel infrastruktur.

– Det har underinvesterats under lång tid i Sverige, tidigare regeringar har prioriterat jobbskatteavdrag och skattesänkningar i stället.

– Nu vänder vi på detta, sedan 2014 har vi en regering som väljer att investera för att stärka svensk ekonomi, sade Tomas Eneroth.

– Vi har ett läge där vi kan lägga 100 miljarder mer på den nationella transportplanen eftersom vi har skaffat oss de ekonomiska muskler som krävs. Det är ett helt annat drag i svensk ekonomi i dag.

Enligt regeringens infrastrukturproposition är tanken att staten ska stå för 622,5 miljarder under den kommande planperioden, utöver detta räknar man med ytterligare cirka 90 miljarder från trängselskatter, banavgifter, medfinansiering med mera.

Detta ska ge ett stort utrymme för nyinvesteringar menar Tomas Eneroth som också aviserar kraftiga insatser på underhåll inklusive reinvesteringar.

För att stärka konkurrenskraften krävs också att man till exempel ser över bärighetsklasserna på vägarna, Tomas Eneroth vill också se mer ny teknik i projekten.

– Vi ska göra detta samtidigt som vi implementerar ny miljösmart teknik – det är viktigt med demoprojekt och testbäddar, men vi ska också våga implementera ny teknik stadigvarande, förklarade infrastrukturministern som gärna ser att Sverige blir en slags ”permanent världsutställning” och ett föredöme för andra länder.

Tomas Eneroth berörde också de utmaningar som kommer av ett intensivt infrastrukturbyggande, enligt Trafikverket krävs inte mindre än 235 000 nya årsarbeten om den nationella planen ska kunna genomföras.

– Det är en enorm utmaning och vi inser allihopa att vi måste säkerställa att vi klarar kompetensförsörjningen.

Han betonar att regeringens satsning på till exempel Kunskapslyftet ska bidra, men att branscherna själva också måste engagera sig.

– Vi ska inte bara skapa nya jobb, vi ska också skapa hållbara lösningar.

Den nationella godsstrategin och den nationella transportplanen är båda avgörande för om ett litet exportberoende industriland ska stå sig i konkurrensen, klara klimatutmaningarna med mera betonade infrastrukturministern senare under dagen på ett av Transportforums seminarier.

– Jag har valt att knyta hop godsstrategin med nationella planen, det är en viktig signal till näringslivet.

Transportplanen visar vilka nationella investeringar som prioriteras under det kommande dryga decenniet, och godsstrategin hur godstransporterna ska utvecklas.

– Det ska finnas fungerande samband mellan de två, fastslog Tomas Eneroth.

Han konstaterar också att trots att den nationella planen ger utrymme för nyinvesteringar och mer underhåll, krävs hårda prioriteringar.

– Där kommer godsstrategin in.

Tanken nu är att lägga fram godsstrategin under april månad, i samband med att den nationella transportplanen för perioden 2018-2029 fastställs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109