23948sdkhjf

Storsatsning i Uppsala

Ångströmlaboratoriet ska byggas ut – en satsning på en dryg miljard kronor. Generalkonsult för projektet blir Tema, ett uppdrag värt 32 miljoner kronor

Akademiska Hus och Uppsala Universitet lägger 1,2 miljarder kronor på två tillbyggnader på totalt 30 000 kvadratmeter vid Ångströmslaboratoriet.

Tanken är att underlätta för de 5 000 forskare och studenter som i dag trängs på 72 000 kvadratmeter.

En ny flygel mot söder ska rymma undervisningslokaler och kontorsplatser och 1 200 studenter och 400 anställda ska få plats i den nya kubformade huvudbyggnaden med Ångströmlaboratoriets nya entré, reception, studentservice, mötesytor, café, bibliotek, ljusgård, aula med mera.

Det här är en offensiv satsning för att Uppsala universitet ska behålla sin position bland världens 100 främsta universitet, säger Johan Tysk, vicerektor för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Generalkonsult för den nya satsningen blir arkitektföretaget Tema, som kommer att fungera som både generalkonsult, ansvarig arkitekt och landskapsarkitekt.

I uppdraget ingår också ansvaret för elprojektering och att vara projektledare för projekteringsledningen.

– Det är ett mycket spännande projekt och har skapats i ett nära samarbete mellan arkitekter och landskapsarkitekter och visar hur bra det blir när vi arbetar tillsammans och kan ta ett helhetsgrepp, säger Marika Axén, uppdragsansvarig arkitekt på Tema, i ett pressmeddelande.

Byggstart för flygeln ska ske nu i vår och det hela ska vara klart för inflyttning hösten 2020.

För den nya huvudbyggnaden dras bygget igång till hösten, med planerad inflyttning våren 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094