23948sdkhjf

Mycket ska bli mer

Höjd ambitionsnivå utlovas i Malmös nya handlingsplan för bostadsförsörjning 2018-2022, det räcker dock inte bara att bygga nytt noterar stadsbyggnadsnämnden.

Malmö stad berömmer sig över ett kraftig ökat bostadsbyggande under de senaste åren, men identifierar samtidigt en utmaning – att hålla denna takt även framöver.

I ett pressmeddelande konstateras att det byggs över hela Malmö och att staden årligen investerar närmare tre miljarder kronor med ett ”särskilt fokus” på bostäder, skolor, kollektivtrafik och cykelstråk.

Stora projekt har genomförts i till exempel Hyllie, Limhamn, Västra Hamnen och Sorgenfri. Nästa område att byggas ut uppges vara Nyhamnen och staden räknar också med att Malmöpendeln och dess nya stationer ska få snurr på bostadsbyggandet kring Östervärn (Värnhem och Kirseberg) och Amiralsstaden (Rosengård, Sofielund, Annelund och Emilstorp).

Stadens nya Handlingsplan för bostadsförsörjning 2018–2022 godkändes tidigare i veckan av stadsbyggnadsnämnden och ska nu gå vidare till kommunfullmäktige för att antagas.

Enligt den nya planen räcker det dock inte att bara bygga nytt, behovet av fler bostäder för unga, studenter och andra typer av låginkomsthushåll är stort förklaras i pressmeddelandet.

Staden lyfter också fram vikten av dialog med byggbranschen, fler i arbete, en aktiv markpolitik, ett bättre kommunalt utbud och förändrade krav för att få hyreskontrakt.

Att ha någonstans att bo är helt avgörande för att få resten av livet att fungera – kunna läsa läxor, studera, ta ett jobb, känna trygghet. Nu har vi en bra plan för hur staden ska arbeta, men för att nå hela vägen behövs ett stort mått av samarbete med de andra aktörerna på bostadsmarknaden, inklusive staten, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079