23948sdkhjf

Stockholms hamnar visar toppsiffror

Stockholms expansion syns tydligt i godsvolymerna som går genom Stockholms hamnar. 2017 blev ett rekordår.

Stockholm expanderar och högkonjunkturen syns också i Stockholms hamnar som visar toppsiffror för 2017. Totalt hanterades 9,6 miljoner ton i Stockholms hamnar under förra året vilket är rekordhögt och en ökning med sju procent jämfört med 2016.

– De stora godssegmenten roro och container uppnår rekordnivåer för 2017 vilket verkligen visar att Stockholmsregionen kokar, säger Johan Castwall, vd för Stockholms hamnar, i ett pressmeddelande.

Även den finska ekonomin är stark och det medför att allt mer gods transporteras mellan Sverige och Finland. Godset ökar också till och från Baltikum och Polen. Totalt hanterades rekordantalet 6 850 000 ton roro-gods i hamnarna under 2017.

Containerflödena mellan Sverige och andra kontinenter som framförallt Asien ökar också. Antalet containrar i Stockholms hamnar ökade med elva procent jämfört med året innan och nådde rekordsiffran 60 000 TEU, motsvarande antalet 20-fotscontainrar.

– Det är härligt att se mer gods transporteras den mest hållbara vägen, sjövägen direkt till och från den växande Stockholmsregionen. Det är extra kul med stadigt ökande godsmängder när vi närmar oss invigning av den nya godshamnen Stockholm Norvik hamn år 2020, säger Stefan Hansson, styrelseordförande för Stockholms hamn.

Stockholms hamnar har genomfört stora hamninvesteringar i Kapellskärs hamn och Värtahamnen och bygger nu Stockholm Norvik hamn som beräknas att öppna i maj 2020. Den nya stora godshamnen kommer att kunna ta emot större roro- och containerfartyg och ska trygga ytterligare ökningar för Stockholmsregionens varuförsörjning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064