23948sdkhjf

Dammbekämpning med och utan vatten

Rivningsarbeten utan dammbildning är i princip omöjliga. Däremot kan dammet bekämpas. Det visar bland annat Erkat som tagit fram bekämpingsutrustning för sina rotationsfräsar både för utomhusarbete och användning inomhus.

Bästa sättet att bekämpa damm vid demoleringsarbete är att placera bekämpningsutrustningen så nära det bearbetande redskapet som det bara är möjligt och dessutom säkerställa att den kan manövreras av grävmaskinsföraren. Det menar Atlas Copco-ägda Erkat som nu lanserar ett par alternativ för dammbekämpning till sina rotationsfräsar.

För utomhusbruk erbjuds en konsol komplett med dysor för spridning av vattendimma som, från placeringen på stickans undersida, riktas direkt mot fräsens huvud eller den yta som ska bearbetas. En separat vattentank monteras på maskinens utsida och för att kunna fungera fullt ut krävs ett vattentryck på 15-20 bar.

Först ut finns utrustningen för modellerna ER 1500 och ER 1700, anpassningar till fler modeller kommer efter hand.

Där vatten inte kan användas, exempelvis inomhus, finns nu ett alternativ i form av en mobil dammsugarlösning som tar hand om dammet direkt vid källan – alltså där fräsen möter den yta som ska bearbetas.

Företaget har ambitionen att ta fram lösningar som ska vara användbara vid ett flertal olika tillämpningar. Ett exempel är vid underjordsarbete i utrymmen där det finns risk för explosioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065