23948sdkhjf

Gävle hamn ökade volymerna

17 procent mer gods under fjolåret för Gävle hamn – trots färre fartygsanlöp.

För Gävle hamn karaktäriseras 2017 av en rejäl ökning av godsvolymerna. Den totala omsättningen låg på nära 5,7 miljoner ton, en ökning med 17 procent mot 2016. En starkt bidragande del i ökningen låg på containerterminalen, som hade en ökning av godsvolymerna på hela 25 procent.

– Trots något färre fartygsanlöp i år ser vi denna kraftiga ökning i godsvolym, och det beror främst på att större fartyg har lastats och lossats mer effektivt. Utöver den ökade godsvolymen så är detta något vi välkomnar ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Daniel Karlsson, infrastrukturchef för Gävle hamn, i ett pressmeddelande.

Nu tar Gävle hamn, tillsammans med terminaloperatören Yilport Gävle, första spadtaget mot att dubbla containerhamnens kapacitet, för att möta efterfrågan. Den nya containerhamnen beräknas stå färdig slutet av 2019.

Samtidigt gör hamnen satsningar på hållbarhet. Sedan tidigare har man en prissättning som premierar fartyg med god miljöprestanda och från förra årsskiftet tog man en ny, miljödifferentierad hamntaxa i bruk, som tar hänsyn till fler parametrar. I november gav detta en toppnotering när 15 procent av anlöpen fick rabatterna.

– Andra exempel på positiva siffror är att järnvägstrafiken ökat med tjugo procent. Alltigenom ett positivt år för 2017, säger hamnens vd, Fredrik Svanbom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079