23948sdkhjf

Scaniamotorer ska ge bättre lyft

Kobelcos senaste tillskott bland de bandgående kranarna förlitar sig på svenska motorer. Det är den nya generationen 300-tonskranar i CK-serien som utrustas med Scanias 13-litersmotorer.

CKE-kranarna, som de heter i Europa, har varit en storsäljare i många år, men nu har vi tagit fram en helt ny generation som är anpassad till nya marknadskrav på tyngre laster, ökad lyfthöjd och förbättrad säkerhet, säger Kobelcos produktmarknadschef Peter Stuijt.

Med kapacitet att lyfta 300 metriska ton – 350 i en så kallad Super Heavy Lift-tillämpning – är modellen den största i serien, men trots storleken utlovar Peter Stuijt en flexibel och lättmanövrerad kran som tack vare ett brett utbud av master och jibbar är lätt att anpassa till en mängd olika arbetsuppgifter.

Vi har också haft ambitionen att de nya kranarna ska kunna kombineras med exempelvis jibbar och vikter ur det befintliga programmet, säger Peter Stuijt.

Underredet är utformat med hög markfrigång och förmåga att ta sig fram även på ojämnt underlag. Samtidigt har vi hållit nere formaten på de olika delarna, vilket gör att ingen del är bredare än tre meter, något som är värdefullt när den transporteras mellan arbetsplatserna.

Ett viktigt inslag i de nya maskinerna är de 13-liters motorer på 331 kilowatt som levereras av Scania. I Europa är det förstås emissionskraven enligt steg IV som gäller, men den svenska motortillverkaren kommer också att leverera de motorer som används i exempelvis Nordamerika, Japan och på marknader med lägre emissionskrav.

Vi är väldigt nöjda med det här projektet och vi ser fram mot att ta ytterligare steg framåt i samarbetet med Scania. I den gemensamma utvecklingen av lyftkranen har vi sett vad Scania har att erbjuda i form av avancerad teknik och gott samarbete, säger Hiroaki Iwamitsu som är vd på Kobelcos division för utveckling och konstruktion.

Bland annat uppskattas att motorerna ger ett högt vridmoment redan vid låga varvtal, korta responstider och konkurrenskraftig bränsleförbrukning. Även det faktum att emissionskraven kan uppfyllas utan behov av partikelfilter har tagits emot positivt eftersom det medverkar till ett förhållandevis kompakt format.

Eftersom kranarna avses att säljas över hela världen hamnar även Scanias cirka 2 000 serviceställen på pluskontot.

Vi känner oss trygga i samarbetet och ser fram mot en framgångsrik introduktion på världsmarknaden, säger Scania Engines japanske försäljningschef Haruyuki Mayama.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11