23948sdkhjf

Svensk plogbil på besök i Norge tvingade fram regeländring

Föraren av en svensk plogbil valde att köra över gränsen till Norge för att hitta en bra plats att vända bilen. Det såg ut att bli ett dyrt äventyr - men kraven drogs tillbaka.

Det finns många likheter mellan Sverige och Norge, men vår norska kollega Anlegg & Transport berättar en tankeväckande historia om hur viktigt det är att kolla upp vilka förutsättningar som gäller även inom något oväntade områden, men också att förnuftet ibland segrar.

En svensk plogbilsförare som arbetade på den svenska sidan av Svinesund valde att fortsätta över gränsen till Norge för att hitta en säker plats att vända sitt fordon och på enklast och säkrast möjliga sätt kunna fortsätta sitt snöröjningsarbete på den svenska sidan direkt från gränsen.

Dessvärre fastnade fordonet i en av Statens Vegvesens tungbilskontroller där det konstaterades att såväl bilens bredd som vikt krävde dispens för att få framföras på de norska vägarna.

Att fordonet arbetade för trafikanternas säkerhet betraktades inte som någon förmildrande omständighet, inte heller att förflyttningen på norska vägar inte bara var kort utan också föranledd av säkerhetsskäl.

Resultatet blev att föraren förhindrades att fortsätta sitt säkerhetsarbete tills allt ordnats upp, vilket i praktiken innebar att bilen kunde fortsätta med samma vikt, medan däremot åkeriets kassa blivit betydligt lättare.

Statens Vegvesen kom dock snabbt på andra tankar och meddelade efter någon dag att snöröjningen är högt prioriterad och att den här typen av gränsöverskridande måste accepteras utan eventuella dispenser. Tanken är att även via kontakter med Trafikverket säkerställa att motsvarande regler ska gälla på båda sidor av gränsen.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093