23948sdkhjf

Trafikverket öppnar för fyrfilig E4

En upprustning av E4 mellan Söderhamn och Gävle är nödvändigt. Det är dock ingen billig historia.
E4 mellan Söderhamn och Gävle kan byggas om till fyrfilig motorväg. Det skriver SVT som var först ut med nyheten.

Vägen har inte byggts om sedan 1997 då den fick tre körfält. På den tiden fanns behov för ökad kapacitet då antalet fordon per dygn låg på cirka 8000. Idag har siffran ökat till 13 000 per dygn och enligt Trafikverket är det på gränsen av vad den typen av väg klarar av.

Nu öppnar Trafikverket för förändring. Hans-Olov Åström, samhällsplaneringschef vid Trafikverket region mitt, sa så här till Arbetarbladet :



– Vi börjar hamna vid E4 kapacitetsgräns allt för ofta nu. Därför tittar vi på vad vi kan göra på kort sikt för att öka säkerheten, men vi studerar även vad vi kan och bör göra i det längre perspektivet, samt tar fram en plan för det.

För närvarande finns det dock ingen plan med i förslaget till infrastruktur perioden 2019 till 2029. Det innebär att 2030 är tidigast möjliga år för en upprustning. Och en satsning av denna kalibern är långt ifrån gratis.

– Det handlar om miljardbelopp. Och därför måste vi titta på andra åtgärder under tiden. Det finns dessutom ett stort behov av liknande åtgärder i ett nationellt perspektiv. Det finns fler vägar som börjar nå sina kapacitetsgränser, säger Hans-Olov Åström till Arbetarbladet.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081