23948sdkhjf

Vuxenutbildning för lastbilsförare

Enligt TYA kommer det att behövas cirka 50 000 nya lastbilsförare de närmaste tio åren. För att möta behovet satsar nu Skolverket på ett 30-tal kluster med sammanlagt 338 utbildningsplatser spridda över Sverige för vuxenutbildning av lastbilsförare.

En välkommen storsatsning i en framtidsbransch. Bara i år behövs det minst 6 000 nya lastbilsförare, så den som funderar på att byta bransch eller är arbetslös och utbildar sig till lastbilsförare går en ljus framtid till mötes. Det är ett roligt jobb i stor förändring, säger Lasse Holm, projektledare med kompetensförsörjningsfrågor på TYA.

Ungefär 30 kluster med tillsammans 338 utbildningsplatser har sökt och fått medel till förarutbildning i en satsning som bedöms kosta cirka 79 miljoner kronor.

Ungefär 15 procent av utbildningstiden ska vara praktik. Enligt Lasse Holm är beredskapen hos de av TYA certifierade företagen hög. Sammantaget ska det finnas 800 välutbildade och erfarna handledare spridda bland 270 godkända åkerier över hela landet.

TYA tillhandahåller också en välmatad utbildningsportal med bland annat en frågebank baserad på den kunskap som behövs för ett yrkeskompetensbevis och en digital loggbok som kan vara ett bra sätt att dokumentera praktiktiden.

Vår enda farhåga är att det blir mycket av körkortsutbildning i stället för en gedigen yrkesutbildning, men genom kravet på yrkesråd kan åkerierna och utbildare tillsammans säkerställa kvaliteten på utbildning, betonar Lasse Holm.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063