23948sdkhjf

Borlängerondell ska krympas

Grådarondellen i Borlänge byggs om i vår, tanken är att göra den gamla cirkulationsplatsen mindre med särskilda körfält för högersväng för att på så vis minska risken för olyckor.

Enligt Trafikverket ska en mindre yta höja trafiksäkerheten, minskade radier på både cirkulationsplatsen och infarter ska leda till sänkt hastighet och göra att trafiken flyter smidigare.

Två av utfarterna ska få körfält som med ger ”fri högersväng”, trafikanterna ska då kunna svänga höger i en separat fil utan att behöva lämna företräde.

– För några år sedan byggde vi om Backarondellen i Borlänge och införde körfält med ”fri högersväng" och den lösningen har fungerat mycket bra. Nu gör vi samma insats i Grådarondellen för att sänka medelhastigheten och skapa ett jämnare trafikflöde, förklarar Trafikverkets projektledare Matti Siirtola i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att minska antalet olyckor, genom att förhindra att trafikanterna kör för fort vid infarterna förklarar Trafikverket som noterar att den vanligaste olyckan är just upphinnnandeolyckor, när ett fordon skör in i ett annat som bromsar in lite oväntat.

Gråda är en av landets äldsta cirkulationsplatser och har sett likadan ut sedan mitten av 60-talet. Dess profil, bredd och radie är för stor, vilket tillåter för höga hastigheter vid infarterna, säger Matti Siirtola.

I samband med ombyggnationen ska en ny dagvattenledning byggaspå uppdrag av Borlänge Energi.

Cirkulationsplatsen kommer också att smyckas av Borlänge Energi och Borlänge kommun.

Arbetet påbörjas i mars och det hela ska vara klart i början av hösten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11