23948sdkhjf

Minskade maskinstölder

Stockholms län är värst drabbat men maskinstölderna minskade faktiskt något under 2017, särskilt i Västra Götaland och Skåne. Antalet maskiner som återfinns minskar dock berättar Larmtjänst.

Enligt Larmtjänst minskade stölderna av entreprenadmaskiner och traktorer något under 2017, totalsiffran 2017 blev 321, vilket innebär en minskning med två procent jämfört med 2016.

Tittar man närmare på siffrorna för just entreprenadmaskiner är skillnaden inte så stor, 2017 stals 182 entreprenadmaskiner, 2016 var siffran 188 och 2015 var den faktiskt lägre: 165 maskiner.

Larmtjänst konstaterar att Stockholms län alltjämt är värst drabbat, 22 procent av alla fjolårets stölder skedde där, det vill säga 71 maskiner.

Enligt Larmtjänst är det främst entreprenadmaskiner som står på stockholmstjuvarnas önskelista, mest eftertraktat är Volvo följt av John Deere, som för övrigt uppges vara det som står allra högst i kurs hus traktortjuvarna.

Näst efter Stockholm kommer Västra Götaland med 31 stulna maskiner, och Skåne med 26.

Larmtjänst noterar dock att antalet stölder minskat ”markant” i dessa regioner.

– Vi ser en minskning av maskinstölder i Västra Götaland och Skåne län, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Han hävdar att minskningen beror på polisens riktade insatser under året, men också att medvetenheten om att skydda sig har ökat.

Larmtjänst noterar att tjuvarna är som mest aktiva under vår och höst, då sker flest stölder, sommaren innebär en nedgång.

Trots att antalet stölder minskat ökar antalet maskiner som inte återfinns, enligt Larmtjänst kan det bero på att allt fler stulna maskiner förs ut ur landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078