23948sdkhjf

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

En genomsnittlig vintersäsong hanterar snöröjarna i Oslo uppskattningsvis 180 000 kubikmeter snö. Länge tippades snön direkt ner i fjorden, men sedan 2012 då NCC tog sin egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean i drift har miljöbelastningen minskat avsevärt. Då handlar det inte bara om att snön rensats från allehanda föroreningar utan också om anläggningens centrala placering vid Akershuskaia.

Genom att snöreningsanläggningen är så centralt placerad kan vi också spara på miljön genom betydligt färre transporter från stadens centrala delar och ut till deponier. Ytterligare en fördel är att snöröjningen underlättas när vi kan transportera bort all snö, inte minst blir det lättare att underhålla cykelvägarna, säger Joakim Hjertum, sektionschef i Oslo kommun.

Många förväntar sig en stad utan snöhinder och möjligheten att förvara snön centralt är mycket begränsad. Den här lösningen är därför den vi helst ser användas, säger Joakim Hjertum.

Och kapaciteten skäms inte för sig och ska klara att ta hand om snön från både offentliga och privata aktörer.

När arbetet är som intensivast kan det rulla in en lastbil var tredje minut, vilket innebär mer än 500 kubikmeter snö i timmen. Vi kör dygnet runt med kontinuerliga dag- och nattskift. Så här långt har vi hanterat 75 procent mer snö än förra året och räknar med fortsatt hög aktivitet, säger NCC:s platschef Hans Kevin.

Snöreningsmaskineriet är placerat på en flytande farkost som fått namnet S/S Terje efter NCC:s chefsingenjör Terje Myrhaug som är initiativtagare till anläggningen.

Rensningsprocessen inleds redan när snömassorna tippas ner i anläggningen där de först passerar genom grovgaller innan de smälts ner med hjälp av energi som hämtas från ”värmen” i fjordvattnet. Under tiden som snön smälter och även efteråt filtreras föroreningar som fasta partiklar, oljerester och tungmetaller bort från vattnet. Digital mätutrustning ska säkerställa att alla miljökrav efterlevs och att inga oönskade utsläpp sker under drift.

Under sex säsonger har vi tagit hand om en mängd material och transporterat dessa till godkända deponier. Dessutom har vi kunnat återvinna tungmetaller ur snön, säger Hans Kevin.

Utöver grus och slam har större föremål av vitt skilda slag tagits om hand i samband med rensningsarbetet, bland annat mobiltelefoner, cyklar, kundvagnar, kantsten och ett bord.

Det som göms i snö 2012-2017

2 446 ton grus
480 ton slam
23 ton blandat avfall
22 ton stora stenar
64 kg zink (Zn)
33 kg koppar (Cu)
12 kg krom (Cr)
8 kg nickel (Ni)
8 kg bly

källa: NCC

Se gärna filmen om snöreningsanläggningen här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079