23948sdkhjf

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

I och med Kaunis Holdings förvärv av Abecede och resterande tillgångar i Northland Resources konkursbo innehar nu bolaget, enligt ett pressmeddelande, samtliga nödvändiga tillstånd för en återstart av järnmalmsgruvan i Pajala. Målet är idrifttagande i sommar med de första kundleveranserna senare i år.

Abecede byter i samband med förvärvet namn till Kaunis Iron som nu är innehavare av det miljötillstånd som krävs för en återstart av gruvverksamheten i Kaunisvaara. Bolaget har också lämnat in en anmälan till länsstyrelsen om att det trätt in som verksamhetsutövare.

I dag har vi nått en viktig milstolpe i att återstarta gruvan. Att få vara med och bidra till positiv utveckling i Pajala och Tornedalen och skapa de så viktiga arbetstillfällena, känns fantastiskt, säger Anders Sundström, styrelseordförande i Kaunis Iron.

Regionen kring Pajala fick ett rejält uppsving när det stod klart att Northland Resources skulle starta gruvverksamhet i Kaunisvaara. Lyckan blev dock inte långvarig. Den globala efterfrågan på bland annat metaller sjönk kraftigt praktiskt taget samtidigt som gruvan öppnades i slutet av 2012 och redan i december 2014 gick verksamheten i konkurs.

Jag är väldigt glad att nu kunna genomföra affären tillsammans med Kaunis Iron och att vi därigenom tillsammans skapat möjligheter till en fortsättning av gruvverksamheten, säger konkursförvaltaren Hans Andersson som menar att förvärvet innebär att Sveriges genom tiderna största konkurs därmed kan avslutas.

Kaunis Iron ägs av ett 80‐tal svenska entreprenörer. Det nystartade bolaget gör i princip samma bedömning som gjorde att Northland Resources vågade göra sin mångmiljardinvestering. Då som nu var bedömningen att den produkt som utvinns är av hög kvalitet och står sig väl i konkurrensen, vilket lägger grunden till en stark efterfrågan. Därtill kommer driftanläggningar som beskrivs vara av världsklass.

Siktet är inställt på ett återupptagande av produktionen i sommar med de första leveranserna till kund senare under året. Målet är en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt.

Vi är nu mitt uppe i processen att bygga upp driftorganisationen och slutföra avtalen med de entreprenörer som kommer att vara en viktig del av vår produktionskedja säger Åsa Allan, platschef vid gruvan i Kaunisvaara och själv Pajalabo.

Enligt företaget finns ett giltigt miljötillstånd som inledningsvis kommer att utgöra ramarna för verksamheten. I planerna ingår dock att inom tolv månader från produktionsstart ta fram en ansökan om ett nytt miljötillstånd som även omfattar fyndigheten Sahavaara.

Enligt styrelseledamoten Per-Erik Lindvall är det i första hand två faktorer som driver behovet av ett nytt tillstånd.

För att långsiktigt kunna driva en hållbar gruvproduktion behöver bolaget tillstånd att bryta närliggande malmer samt komplettera anläggningar och deponier i enlighet med bolagets långsiktiga produktionsplan, säger Per-Erik Lindvall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063