23948sdkhjf

Smash & grab-kupper med entreprenadmaskiner ökar

Larmtjänst: "Gärningsmännen vill komma åt varor som lätt kan omsättas och bidrar på så sätt till finansieringen av de kriminella nätverkens verksamhet"
Så kallade ”Smash & grab-kupper”, inbrott där ett fordon körs in i en butik eller en fastighet, ökar i Sverige. Det är specifikt tobaksvaror som är ett attraktivt byte, skriver Peter Sundman, utredare på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

I hela landet inträffade 90 kupper av detta slag under 2017. Värst drabbat var Stockholms län med 46 stycken.

– Det är oftast en liten grupp som står för denna typ av brott vilket kan får stor inverkan på statistiken, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

Förutom tobak, står kläder, mobiltelefoner och datorer högt på tjuvarnas lista. Det vanligaste fordonet var personbilar för att på så vis ta sig in i mindre affärer. I fallet större butiker är entreprenadmaskiner som hjullastare vanligare.

– Smash & grab-kupperna tycks bli allt vanligare som en följd av att kontanthanteringen minskar i samhället. Gärningsmännen vill komma åt varor som lätt kan omsättas och bidrar på så sätt till finansieringen av de kriminella nätverkens verksamhet. Det är därför viktigt att vidta åtgärder för att förebygga denna brottslighet och försvåra för de kriminella nätverken, säger Peter Sundman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11