23948sdkhjf

Sa upp sig i protest – nu riskerar sopåkaren Peter Börjeson böter

"Det har varit väldigt frustrerande. De försvinner ju aldrig, det där skitföretaget"
ETC skriver idag om Peter Börjeson, sopåkare i Stockholm, som efter en konflikt med norska sopentreprenören Reno Norden gjorde en gemensam sak med 48 kollegor och sa upp – i ren protest.

Han hade jobbat som sopåkare i Stockholm i nästan 20 år. Till följd av offentliga upphandlingar jobbade Peter Börjeson för fyra olika arbetsgivare i perioder och enligt honom var det aldrig några problem. Sen kom Reno Norden in i bilden.

– Det har varit väldigt frustrerande. De försvinner ju aldrig, det där skitföretaget. Men man behöver släppa det och gå vidare, säger Peter Börjesson till ETC

Företaget, vars huvudkontor ligger i Norge, är skandalomsusat. Bland annat har moderbolaget i Norge gått i konkurs efter att ha skjutit flera fakturor framför sig, och när de 2016 vann upphandlingen i Stockholm gick de fram med en ny lönemodell. Istället för att få betalt för mängden sopor arbetarna hämtade, skulle en fast lön implementeras istället. Och i den fler arbetsuppgifter som exempelvis inventering av nycklar – något Peter Börjeson med kollegor inte gick med på.

Efter en lång och infekterad konflikt bestämde han och 48 andra kollegor sig för att säga upp sig i ren protest. Nu riskerar de alla 5000 kronor i böter var. Reno Norden stämde dem nämligen för ”olovlig stridsåtgärd” och ärendet hanteras i Arbetsdomstolen. Dom väntas komma den 28 februari.

– De flesta har bytt jobb nu och kör papper och glas. Det är ju mycket lugnare, och man funderar på om vi ändå inte var underbetalda förut, som vi slet. Men ändå fick vi sparken i princip, och lönerna sänktes, säger Peter Börjesson till ETC.

Hela historien kan du läsa via denna länken .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.124