23948sdkhjf

Härnösands kommun tar över akut snöröjning

Trafiksituationen är så pass akut att kommunen väljer att sköta snöröjningen själv. Kostnaden: en halv miljon kronor.
I Härnösand kommer kommunen att ta över den akuta snöröjningen. Informationen förmedlades på kommunens hemsida i fredags. Däremot menar NCC, ansvariga för röjningen fram tills nu, att ingen information förmedlats.

– Det kom som en överraskning, säger Per Sjöblom, chef hos NCC infraservice Nord, till tidningen Allehanda .

Härnösands kommun tycker annorlunda. Thomas Jensen, chef över samhällsförvaltningen i Härnösands kommun, menar att man fört dialog.

– Kommunen har haft en kontinuerlig dialog med NCC under hela den här snörika vintern. NCC får naturligtvis tycka annorlunda och det är ju nu en ord-mot-ord-situation, skriver han i ett mail till Entreprenad.

Kommunens beslut innebär att NCC:s maskiner, som är upphandlade hos lokala entreprenörer, körs på extra tid – både under helgen som gått och kvällstid. Arbetet sker utanför det ordinarie uppdraget med NCC och kostnaden kommer att landa på en halv miljon kronor.

Enligt kommunen har NCC brustit i avtalet, medan NCC å sin sida menar att den extraordinärt snörika vintern inte reglerats.

– Kommunen vill ha en forcering. Vi kan utföra den om vi också får en ersättning, säger Per Sjöblom.

Han ska även tidigare i veckan haft telefonmöte med Thomas Jensen. Vad som sades där vill Per Sjöblom inte kommentera då det är en ”kontraktsfråga”.

Kommunen å sin sida menar att respons från NCC uteblivit. Till Allehanda säger Thomas Jensen att man inte längre kan vänta. På grund av trafikläget behöver man agera, men han poängterar dock att en gemensam lösning med NCC är att föredra.

I ett mail till Entreprenad utvecklar Thomas Jensen resonemanget:

– Kommunen har beslutat att ta över den akuta snöröjningen för att göra kommunens gator och vägar trafiksäkra. NCC fortsätter att snöröja enligt hur de tolkar avtalet, vardagar klockan 7 till 16 samt om det kommer nya snöfall. Kommunen utför åtgärder på kvällar och helger och gör då de åtgärder som kommunen anser att NCC också borde ha gjort enligt avtalet, dessutom för länge sedan, skriver han.

Den extra kostnaden som tillkommer för kommunen att själv sköta röjningen ska inte vara några problem enligt Thomas Jensen.

– Kostnaderna för den extra insatsen ligger inom vår verksamhetsbudget, säger han till Allehanda.

I och med det nya beslutet kommer kommunen att betala NCC per månadsbasis tills vidare och 60 procent av kontraktssumman. Härnösand anser heller inte att samarbetet med NCC är avbrutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109