23948sdkhjf

Wästbygg vill bli fossilfritt

Wästbygg utmanar sig själva och omvärlden med det ambitiösa målet att vara fossilfritt år 2030. Ett steg på vägen är att kartlägga tidigare års utsläpp för att klargöra storleken på dessa och därmed kunna planera vilka åtgärder som behöver göras och när.

 Att bli fossilfria är en nödvändig utveckling och vi som företag måste ta vårt ansvar och visa vägen. Detta är en fråga som vi inte kan ducka för, säger Jörgen Andersson, koncernchef i Wästbygg Gruppen.

Intresset för en klimatneutral verksamhet är långt ifrån ny i företaget som under flera år strävat efter att bland annat minska elanvändningen på byggarbetsplatserna. Energieffektiva arbetsplatskontor, alternativa uppvärmningssystem och styrd belysning är några exempel på åtgärder.

Ett stort steg togs 2012 då företaget beslöt att investera i egen vindkraft. Vindkraftverket som har kapacitet att producera cirka 1,2 GWh el per år står vid E6:an strax utanför Falkenberg och levererar, enligt företaget, ungefär lika mycket el som den som förbrukas på företagets arbetsplatser

Nu höjs ribban ytterligare med det uttalade målet att sikta mot nollutsläpp av växthusgaser från den egna verksamheten. Det innebär bland annat att bränslen som kol, olja och gas behöver fasas ut.

Exakt hur det ska gå till är ännu oklart, men kartläggningen av var utsläppen finns i dag ska ge de förutsättningar som behövs för att skapa en åtgärdsplan.

Vi vet att vi behöver minimera den energi som vi förbrukar och samtidigt ställa om till användning av förnybar energi för att täcka vårt behov av el, värme och transporter, säger Kristin Lundmark som är hållbarhetsansvarig på Wästbygg Gruppen.

Redan i år har vi satt upp mål inom områden energi, avfall och vårt resande som bidrar till minskade utsläpp. Det kommer bli en utmaning att bli fossilfria, men vi är i gott sällskap med många andra företag och inte minst Sveriges klimatmål om fossilfrihet till 2045, säger Kristin Lundmark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453