23948sdkhjf

Skärpt amorteringskrav – ett sänke för Stockholmsbyggare

Senare års positiva utveckling av Stockholmsbyggarnas orderstockar har tvärvänt till en negativ utveckling. Det hävdar Stockholms Handelskammare som kopplar nedgången till skärpningen av amorteringskravet.

På Stockholms Handelskammare är uppfattningen att skärpningen av amorteringskravet är fel väg att gå.

– Det riskerar att göra mer skada än nytta. Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

För Stockholm har det allra störst inverkan och riskerar att påverka uppemot vart tredje hushåll. Det höjer ribban ännu mer för den som vill flytta till Stockholm, det försvårar inträdet på bostadsmarknaden för unga och försämrar företagens möjligheter att rekrytera och växa, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Andreas Hatzigeorgiou konstaterar att det är en tydlig inbromsning i byggbranschen och hänvisar till statistik som påvisar att byggbranschens förväntningar på byggmarknaden försvagats påtagligt sedan amorteringskravet blev aktuellt. Den optimism och framtidstro som under senare år präglat Stockholms byggföretag har nu vänt till en övervikt av dystra tongångar trots att både svensk och global ekonomi står förhållandevis starka

Den pessimism vi nu ser i byggbranschen har vi inte sett på länge Det är oroande om pessimismen tar grepp om byggandet i ett läge där vi behöver stabilitet och tilltro, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125