23948sdkhjf

Tyréns finansierar projekt för murverksanalys

Förhoppningen är att ta fram en mer kostandseffektiv metod för kulturmiljöbevaring.
”Analys av murverksvalv” är ett FoU-projekt startat Carl Thelin, teknisk doktor och konstruktör, och en del av forskningsområdet ”Historiska konstruktioner”. Syftet är att lättare kunna göra korrekta bedömningar av historiska valkonstruktioner och på så vis minska kostnaderna för bevarandet av kulturmiljön.

Carl Thelin är dessutom anställd av Tyréns där han jobbar med inriktning på historiska byggnader. Nu meddelar han och Tyréns i ett pressmeddelande att bolaget kommer att finansiera projektet.

– Dagens analysmetoder för byggnadskonstruktioner är inte anpassade för analys av murverksvalv. Det är spännande att vi inom forskningen tagit upp en gammal grafisk teknik från 1800-talet som vi lärt oss tillämpa med dagens digitala lösningar, säger Carl Thelin.

Trots att järnförstärkningar av valen gjordes på 1970-talet, bland annat i S:t Johannes Kyrka i Stockholm, uppstår fortfarande sprickbildning.

– Med bättre metoder kan vi till exempel visa att sprickbildning inte är farlig och vi behöver inte göra så stora åtgärder. Utan utvecklade analysmetoder kan resultatet bli att man inte vågar stanna vid enklare åtgärder, utan tar istället till dyra och onödiga förstärkningar, säger Carl Thelin.

Och det är alltså här Tyréns kommer in i bilden. Man finansarias en utvecklad och effektiviserad teknik för att ta fram teknik och hållbara lösningar för bevarande, men även för att spara pengar, tid och klimat.

– Det finns många byggnader med valv i Sverige vilket gör att behovet av forskningen är stor, även om marknaden för murverksanalys i Sverige är relativt liten, säger Carl Thelin.

Projektet startade i september 2017 och beräknas vara klart i augusti 2018.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094