23948sdkhjf

JCB tror på diesel - och el

JCB ser dieselmotorn som en nödvändighet och har därför tagit fram en steg V-motor. Företaget lanserar också sin allra första elgrävare – en minigrävare som kan laddas på sex timmar. "Vi behöver både diesel och el".

Uttoxeter. Dieselns existensberättigande har debatterats en del på sistone, till exempel framkom det i fjol att biltillverkaren Volvo inte längre tänker utveckla nya dieselmotorer.

Den brittiska maskintillverkaren JCB går i motsatt riktning, på en pressvisning i måndags deklarerade företaget att de tar sig an branschens miljöutmaningar genom att utveckla dieselmotorn.

Diesel fungerar, konstaterade företagets chief innovation officer Tim Burnhope

JCB betraktar inte dieselmotorn som något man bör byta ut, tvärtom ser de diesel som en nödvändighet om vi ska kunna bygga allt som behöver byggas eftersom de större maskinerna helt enkelt inte kan leverera tillräckligt bra på något annat bränsle.

JCB hävdar att utsläppen inte längre är ett problem och enligt Tim Burnhope har motorerna blivit allt renare, som JCB ser det är dieselmotorn både effektivare och renare än bensinmotorn, inte heller eldrift kan tävla med dieseln anser företaget och pekar bland annat på utsläppskrävande batteritillverkning.

JCB har därför utvecklat sin dieselmotor, en ny modell ska uppfylla kraven för steg V och enligt företaget innebär detta ”clean diesel power.”

– Den nya motorn är nu bara månader bort, förklarade JCB:s chef för motorer, Allan Tolley.

Vid nästa årsskifte ska steg V-lösningen släppas för motorer under 55 kW och över 130 kW, ett år senare, den första januari 2020, ska lösningen finnas för motorer mellan 55 och 129 kW.

– Det är en teknologisk revolution, hävdade Alan Tolley.

Tim Burnhope konstaterade dock att även elmotorer har sin plats i JCB:s utbud, de större maskinerna bör gå på diesel men de mindre kan i många fall gå på el.

Han presenterade sedan JCB:s första elgrävare någonsin – en JCB 19C e-tec som beskrivs som tyst men produktiv.

Enligt företaget ska elvarianten, som ska kunna köpas senare i år, klara lika mycket som den dieseldrivna systermaskinen 19 C, grävaren laddas full på sex timmar och ska också kunna snabbladdas på 2,5 timme.

Lord Bamford, JCB:s styrelseordförande, fanns på plats och sade sig vara mycket stolt över ingenjörernas arbete.

– Det här är bara början!

Mer om detta och övriga nyheter från JCB:s pressvisning kommer framöver i Leveranstidningen Entreprenad och på www.entreprenad.com, på visningen presenterades bland annat flera nya kompaktmaskiner, små dumprar som utlovas ha blivit betydligt säkrare att använda och en teleskid på band.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109