23948sdkhjf

Beck går bättre och bättre år för år

I början på 2017 kunde en mycket nöjd Owe Beck, vd i Beck Maskin, berätta att hans företag nådde all time high under 2016. Nu kan han bara konstatera att 2017 blev ännu bättre med bland annat försäljning av mer än 300 nya bandgrävare under året.

När Beck Maskin under 2013 tog hem generalagenturen för Kobelco i Sverige och delar av Norge innebar det att försäljningssiffrorna raskt sköt i höjden. Redan år 2016 passerades 500 sålda bandgrävare från Kobelco och under 2017 levererades ytterligare cirka 250 maskiner till kunder i Sverige och Norge. Under året passerade dessutom omsättningen 300-miljonersstrecket med råge och Owe Beck har nu siktet inställt på en omsättning som överstiger en halv miljard år 2020 – och då talar vi om norska kronor.

Även om stommen i försäljningen finns hos Kobelco innebär Airmans minigrävare ett bra komplement. Under 2017 handlade det om cirka 70 maskiner. Dessutom uttrycker Owe Beck stor belåtenhet med att den senaste generationen lastmaskiner från amerikanska Gehl tagits emot väl.

För att möta den ökade efterfrågan investeras en hel del i företagets lokaler samtidigt som verksamheten efter hand kompletteras med strategiskt belägna samarbetspartners.

Under 2017 byggdes exempelvis verkstaden i Kungälv ut med cirka 400 kvadratmeter parallellt med att tvätthallen och en del andra verksamhetsutrymmen rustades upp. En ny anläggning i södra Oslo togs i bruk och det beslöts om en rejäl satsning i Stockholm som Owe Beck ser som en viktig marknad för en fortsatt expansion. Dels planeras för en 600-800 kvadratmeter stor utbyggnad av verkstads- och servicedelen i Haninge, dels rör det sig om en nyetablering i Stockholms norra delar, där det till att börja med nu placerats en servicebil.

Under året har även personalen förstäkts på både service- och maskinbyggarsidan och företaget har nu en bit över 30 anställda bara i Sverige och ungefär lika många i Norge.

Samtidigt fortsätter uppbyggnaden av servicenätet. Nya servicepartners under året är TMCC Sweden i Örebro och Cedergrens Mekaniska Verkstad i Klintehamn på Gotland. Nästa steg i den utbyggnadsprocessen är att försöka hitta service- och försäljningspartners i Skåne, Kalmarregionen och norra Sverige.

Owe Beck verkar också nöjd med utvecklingen i företagets uthyrningsverksamhet som bland annat inneburit en satsning på större modeller ur Kobelcos maskinpark. Tanken är att drygt 20 större grävare ska finnas tillgängliga för uthyrning i Sverige. Även här är bedömningen att Stockholm kommer att bli en väsentlig del i verksamheten.

Owe Beck och Kobelcos gemensamma resa inleddes redan i början av 1980-talet då han var med om att introducera företagets grävmaskliner i Norge. Det samarbete som Kobelco inledde med New Holland satte dock käppar i hjulen under några år, innan kontakten och samarbetet återuppstod.

Nu väljer dock Owe Beck att ta en mer blygsam roll i företaget – bland annat som styrelseordförande i koncernens fem bolag. Det betyder att Pär Björkholm tar över som vd för den svenska verksamheten 1 april. Närmast kommer han från Techno Support i Sverige AB och har med sig erfarenhet från bland annat Linde gaffeltruckar samt Mercedes last- och personbilar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125