23948sdkhjf

EMS satsar i norr genom köp av NTC

Sedan 1 mars ingår Sundsvallsbaserade NTC som ett fristående dotterbolag i EMS-gruppen som därmed stärker sin position avsevärt i Norrlands södra delar. I och med affären öppnas en helt ny marknad för varumärkena Takeuchi, Bergmann och Hyundai.

Förvärvet ger oss tillträde till en ny geografisk marknad, vilket ligger i linje med vår tillväxtstrategi och befäster EMS Group som en stark nationell marknadsaktör. Målet är att bli en av de största maskinleverantörerna i Sverige med en årsomsättning kring 450-500 miljoner kronor, säger Patrik Wadenhed, som tillträdde som vd för EMS Group för ungefär ett halvår sedan.

NTC är ett företag med gott renommé och en stark marknadsposition på en geografisk marknad där EMS Group i dag är litet. Med NTC som en del av EMS Group skapas en ny bas att utveckla marknaden från, främst på grävsidan där vi ser en stor potential med NTC:s goda rykte och kompetens i kombination med EMS Groups starka varumärkesportfölj. Vi vill växa med kontinuitet i kvalitén och det kan vi göra med NTC där vi köper ett helt paket med bland annat maskiner, verkstad, säljare och lokalkännedom, säger Patrik Wadenhed.

NTC har sedan starten 1989 i första hand arbetat som återförsäljare för Ljungby Maskin och har i dag även Lundbergs redskapsbärare i sitt program. Tidigare har företaget även jobbat med bland annat Case, Hidromek och Kubota. Nu kompletteras utbudet med i första hand grävmaskiner från Takeuchi och Hyundai.

Jag ser en positiv synergieffekt i och med förvärvet. För oss innebär det att vi kan erbjuda våra kunder nya varumärken, samtidigt som de varumärken vi har byggt upp över tid stärks. Vår moderna verkstad och tolv anställda följer med i köpet, liksom våra tre servicebilar som gör att vi kan komma ut även till kunder som har långt till verkstan. Nu under våren kommer vi bland annat att utbilda mekanikerna på de nya maskinerna. För min egen del innebär de nya ägarna att jag äntligen kan ägna mig åt det jag tycker är allra roligast – att sälja, säger NTC:s tidigare ägare Mikael Henriksson.

En av de förhoppningar jag haft är att NTC ska kunna leva vidare i en större organisation när jag drar mig tillbaka och dit har vi kommit i och med affären med EMS. En stor fördel är bland annat att vi får en betydligt starkare ekonomisk bas, vilket inte minst kan ge våra kunder stora fördelar. Ett exempel är att vi är inne i en intensiv period med hög efterfrågan, vilket gör att leveranstiderna ökar. Det problemet minskar med en ekonomiskt stark ägare.

Patrik Wadenhed har hämtat en stor del av sin yrkeserfarenhet från casino-branschen och vill ta med sig en del av upplevelsetänket därifrån till sin nya bransch. Och budskapet är långt ifrån komplicerat.

Det som avgör om en kund kommer tillbaka är helhetsupplevelsen. Det räcker inte med en bra maskin utan allt, från första kontakten med säljaren till service och eftermarknad, vägs in.

En viktig faktor är också leveranstiden.

Vi har en hel del maskiner hemma och kan leverera en stor del av beställningarna inom fyra till fem dagar. Jag har dessutom gjort stora beställningar så nu under mars börjar maskinleveranser för ungefär 50 miljoner kronor att droppa in. Vi kan inte låta kunderna vänta och efter ett väldigt bra 2017 har även 2018 börjat fantastiskt bra över hela linjen så vi kommer att behöva maskiner, säger Patrik Wadenhed.

Även om huvudanläggningen finns i Sollentuna ser Patrik Wadenhed stora fördelar med att ha ytterligare två välutrustade verkstadsanläggningar med viss lageryta. Göteborg finns i koncernen sedan tidigare och i fortsättningen blir även Sundsvall ett viktigt nav.

Bland annat kan vi använda de tre arbetsplatserna som något av gummiband i produktionen. För att ytterligare effektivisera verksamheten försöker vi också jobba smartare genom att skapa paketlösningar med tillbehör och exempelvis kabelboxar som vi bara behöver ”klicka i” när vi gör den slutliga anpassningen till våra kunders specifikationer.

Nu kan vi dessutom hämta idéer från två organisationer. Det är inte så att vi nödvändigtvis ska tvinga igenom att våra egna lösningar ska användas utan vi väljer helt enkelt den bästa där det finns två att välja bland. Tillsammans med bland annat bättre framförhållning och kommunikation tror jag att det blir en viktig del i det upplevelsepaket som ska göra så att våra kunder kommer tillbaka. De kommer att upptäcka att ett plus ett i det här fallet blir tre, säger Patrik Wadenhed.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.06