23948sdkhjf

Klart med tågoperatör för transport av Pajalamalm

Det blir Railcare som kommer att köra malmtågen mellan Pitkäjärvi och Narvik under de första fem åren när Kaunis Iron, enligt nuvarande planer, sparkar liv i gruvverksamheten i Pajala i sommar.

Uppdraget är värt 360 miljoner kronor och innebär igångsättande under årets tredje kvartal för att vara uppe i full drift med två tågomlopp om dagen, sju dagar i veckan, innan årets slut. Dett innebär en volym kring två miljoner ton järnmalm på årsbasis.

Uppdraget kommer att genomföras av dotterbolaget Railcare T, ett järnvägsföretag som specialiserats på entreprenad-, projekt- och specialtransporter i Sverige. Företaget ska svara för planering av tågproduktion, resurser för växling i samband med omlastning från lastbil till järnväg vid terminalen i Pitkäjärvi, omlastning i Narviks hamn samt linjekörningen däremellan. Företaget kommer också att tillhandahålla de linjelok som behövs medan gruvoperatören står för vagnarna. Bedömningen är att tre vagnsätt kommer att användas under kontraktstiden.

För att klara uppgiften kommer Railcare att rekrytera ett tiotal personer, i första hand lokförare.

Under de första tre månaderna efter avtalets ikraftträdande (och därmed före produktionsstart) kan avtalet sägas upp med omedelbar verkan om myndigheter eller motsvarande fattar beslut eller vidtar åtgärder som påverkar driften i gruvan.

– Avtalet är strategiskt bra och projektet ger Railcare T en betydande volym utöver den basbeläggning vi redan har från befintliga kunder. Jag ser fram emot en långsiktig relation med Kaunis Iron, säger Daniel Öholm, vd på Railcare Group.

Även Hans Flodmark, verksamhetsansvarig i Railcare T, är full av tillförsikt inför projektstarten.

Vi är ett entreprenörsdrivet företag och delar den tillförsikt som finns i Kaunis Iron. Min bedömning är att vi ska kunna samarbeta mycket bra tillsammans, där våra enkla och personliga kontaktvägar, med arbetssätt som möjliggör flexibilitet, är viktiga framgångsfaktorer. Logistikkedjan är mycket central i det här gruvprojektet, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078