23948sdkhjf

Ny spelare i 20-tonsklassen

JCB har lagt nästan 1,3 miljarder kronor på sin nya grävarserie Generation X, utvecklingsarbetet har tagit fyra år och resultatet blev en bandgrävare där man försökt ha koll på både stora och små detaljer.

Uttoxeter. JCB uppger att man gjort läxan ordentligt, en lista med inte mindre än tusen kundkrav och noggranna studier av konkurrenternas produkter har utgjort grunden när den nya grävmaskinsserien X utvecklades, ett arbete som pågått i fyra år och kostat företaget 110 miljoner pund.

– Det är en massiv investering, förklarade Tim Burnhope.

Resultatet blev en maskin som, enligt JCB, drar 15 procent mindre bränsle och producerar tio procent mer, maskinen ska också vara enklare att serva eftersom, filterbyten sker från marken, servicepunkterna är grupperade på bom och sticka, oljebytesintervallet är 5 000 timmar och filterbyte sker först efter 2 000 timmar.

JCB anser att de nya grävarna, 210X på 21 ton och 220X på 22 ton, är de bästa som finns i att köpa i 20-tonsklassen.

JCB 220X är 200 millimeter bredare än föregångaren, den mäter totalt 2,7 meter. Breddningen innebär enligt JCB att de kunnat placera bommen mitt på maskinen vilket i sin tur uppges minska belastningen och öka säkerheten vid grävning, det ska också göra det möjligt att använda större skopor utan att banden påverkas.

Även hytten har blivit större, den är både längre och bredare, med ROPS, platt glas, lättstädat golv och en gummimatta som det ska vara svårt att halka på, något JCB ser som en fördel inte minst för förare som föredrar att köra i strumplästen.

Bättre ventilation och minskat buller ska också göra förarens vardag enklare hoppas JCB som lagt en hel del krut på att tillfredsställa just förarna – deras input vid maskinköp har blivit allt viktigare och det är dessutom de som ska ta hand om maskinerna konstaterar maskintillverkaren.

Bland annat därför har JCB specialstuderat 13 av de vanligaste momenten och hävdar att de, tack vare samlade och strategiskt placerade spakar och en intuitiv display som dessutom kan tiltas har lyckats halvera tiden det tar att genomföra dessa återkommande moment.

– Nu ska det gå att sätta sig och sedan komma igång direkt, förklarade företagets företrädare.

Motvikten har ägnats en hel del omsorg, den har till exempel fått en ny utformning för att minska risken för skador, föraren ska kunna se det bakre hörnet från hytten och en backkamera finns skyddad på motvikten som även fått ett nytt mönster, med infälld logga och separata fält, en förändring som även har en praktisk funktion.

– Om till exempel den undre delen får en skada kan man måla om bara den, man behöver inte måla om hela motvikten, förklarade JCB på pressvisningen.

JCB uppger att man med flit överarbetat dörrarna, de uppges vara betydligt stadigare, med förstärkt upphängning och rejälare ramar ska de vara som nya även efter flera års hårt arbete, de är dessutom möjliga att låsa även med hänglås, ett av de listade kundkraven som JCB hörsammat.

Andra nya finesser är till exempel att adbluetanken och bränsletanken placerats en bit ifrån varandra, för att minska risken för sammanblandning, alla vassa hörn har tagits bort och JCB har även börjat sköta all målning ”in house”, genom att se till att färgen, och kanske särskilt underbehandlingen, håller bättre ska man dels minska risken för rost vid lackskador, dels se till att andrahandsvärdet inte sjunker på grund av ett sjaskigt yttre.

Maskinen kan dessutom levereras förberedd för till exempel GPS (Topcon), tiltrotator (Steelwrist) eller autosmörjning direkt från fabrik.

JCB har också förändrat sin tillverkningsprocess, 42 procent av maskinen byggs ihop vid sidan av den ordinarie produktionslinan, för att kunna genomföra fler och mer ingående kvalitetskontroller.

Maskinen ska ha testats i minus 30 grader i Finland och JCB hävdar att den tål extrema temperaturer, dörrarna har dängts igen 30 000 gånger för att se om de håller måttet, maskinen har också utsatts för omfattande ”skaktester” - 150 timmars skakning ska ha lämnat grävmaskinen tämligen oberörd lovar JCB.

Företagets vd Graeme MacDonald uppgav på pressvisningen att han ser en stor potential i just bandgrävarna.

– Bandgrävarna ökade med 43 procent under 2017, det såldes över 186 000 enheter globalt, det är något JCB, med Generation X, kan dra nytta av –det pågår en massiv tillväxt på bandgrävarsidan och Generation X är verkligen nästa generations grävare.

Fakta JCB 220X

  • Motor: 4,7 liters JCB Ecomax steg IV.motor på 129 kW/173 hästkrafter
  • Maximalt vridmoment: 690 Newtonmeter vid 1500 rpm
  • Bränsletanken rymmer 387 liter

Läs här om Patrik Stensson, den lilla svenska entreprenören som dels bjöds in till fabriken för att tycka till om JCB:s nya grävare, dels blev först ut att köpa maskinen - redan innan den hunnit lanseras!

Maskinen kommer till Sverige i april, då under namnet JCB 220X Nordic Edition, läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093