23948sdkhjf

Snart kan producenten få betala mer för återvinning

Regeringen lägger fram ett nytt förslag som möter hård kritik från branschen.
Att dagens återvinningsstationer inte är optimala, det är många rörande överens om. Så även miljöminister Karolina Skog (MP) som i förra veckan lade ett förslag till förstärkt producentansvar för förpackningar. Men det är inte utan kritik, skriver TT.

Enligt Karolina Skog ger dagens stationer inte tillräckligt bra insamlingsnivå. Branschen å sin sida menar att det ny blir för mycket fokus på närhetsprincipen.

Idag ligger återvinningsstationerna på undanskymda platser och det är mer ofta än sällan att det är smutsigt och skräpigt. Förslaget som regeringen går fram med innebär att återvinningen ska ske närmare bostaden. Att bostadsnäsa insamling helt enkelt ska bli normen och särskilda stationer undantaget. Det nya systemet ska, enligt Skog, införas stegvis fram till 2025.

De som får ta notan är producenterna av förpackningar som redan idag enligt lag måste ta ansvar för de som blir avfall. Därför kan förpackningsavgifterna höjas, menar Karolina skog.

– Men om det blir märkbart för konsumenten vet inte jag, vi talar inte om någon stor andel i många varor, säger hon till TT.

I gengäld till detta kan bostadsrättsföreningar slippa betala för hämtning av bland annat tidningar. Däremot kan fastighetsägaren behöva betala för de återvinningsstationer eller miljöhus som nu behöver installeras.

– Kommunerna kan komma att ställa sådana krav, säger Skog till TT.

Där det blir för dyrt eller krångligt kan undantag dock komma att inrättas. Förslaget ska på remiss och i sommar väntas ett slutgiltigt lagförslag från regeringen att komma.

Återvinningsbranschen är dock skarpt kritisk.Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), vars ägare är bolag som verkar inom papper, metall, glas och plast för producenternas återvinning, menar bland annat att processen varit ”närmast odemokratisk”, skriver TT.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.132