23948sdkhjf

Självkörande snöröjare har testats med goda resultat

Framtiden för snöröjning kan vara autonom.
Självkörande snöplogar på flygplatser kan snart vara verklighet. Projektet, som heter Yeti, har satts i praktiken och 20 meter långa samt 5,5 meter breda autonoma snöröjare har plogat en landningsbana på Fagernes flygplats, Norge, fri från snö. Det skriver Semcon i ett pressutskick.

– Med självkörande snöplogar kan flygplatser världen över effektivisera sin verksamhet och minska förseningarna för sina resenärer. Detta är ett bra exempel på hur autonomi kan skapa både ökad lönsamhet och mervärde för oss människor, säger Markus Granlund, vd på Semcon, i pressmeddelandet.

Flygplatsen, som ligger 200 kilometer norr om Oslo, fick sina landningsbanor plogade under måndagen. Projektet utvecklas av Yeti Snow Technology och är samägt av Semcon och Øveraasen.

Snöröjarna om används kan ta sig an en areal på 357 500 kvadratmeter i timmen. Och fördelen med att de är självkörande är att de kan röja snö i formationer om flera fordon och med samma höga precision – oavsett väderförhållanden.

– Vi har konstruerat ett kontrollsystem som lägger upp digitala mönster för autonom snöröjning på flygplatser. Systemet kan sedan ladda ner mönstren och övervaka ett antal fordon som navigerar med hjälp av RTK GPS, en noggrann form av positionsmätning, och kommunicerar med hjälp av 4G-modem, förklarar John Emil Halden, projektledare på Semcon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08