23948sdkhjf

Sopsaltare – framtiden för Stockholms snöröjning

Tester på utvalda trottoarer i huvudstaden bådar gott för framtiden.
Det var i oktober förra året som Stockholm stad började att testa en ny metod för snöröjning – nämligen sopsaltare. Man använde maskinerna på utvalda gångstråk och trottoarer på Norrmälarstrand respektive S:t Eriksgatan och det med goda resultat, skriver Stockholmdirekt .

På en pressträff under tisdagen förklarade Daniel Helldén (MP, trafikborgarråd i Stockholm, vad man gjort och vad man kommit fram till.

–  Det som de säger maskinoperatörerna, och även trafikkontoret, är att det har fungerat bra. Man får ju bort snön och spridandet av saltet fungerar bra på trottoarerna. Vi har ju testat olika typer av borstar för att klara av de här ojämnheterna och man verkar ha hittat ett väldigt bra sätt att göra det på. Sedan väntar vi på utvärderingen som trafikkontoret och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) håller på med som kan säga mer vetenskapligt hur det har fungerat, sa han.

Nu ska testen utvärderas och svar väntas komma till sommaren. Därefter hoppas man kunna implementera metoden på fler trottoarer i Stockholm.

– Om utvärderingen visar det som man säger än så länge, att det har fungerat bra, är det här framtiden för våra trottoarer. Jag kan inte säga att det kommer vara det överallt i stan, på vissa ställen är det inte lämpligt. Men på alla huvudstråk hoppas jag verkligen att man kan köra ut det här, säger Daniel Helldén till Stockholmdirekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097