23948sdkhjf

Breddat maskinutbud med bas i Vara

De svenska agenturerna för Merlos teleskoplastare och Hyundais gaffeltruckar har nu placerats i samma koncern sedan Vara Maskinimport förvärvat aktiemajoriteten i Ottosson Truck.

Hüllert Maskin har med sin agentur för italienska Merlo länge dominerat verksamheten i Vara Maskinimport. Koncernägaren Nils-Gunnar Burge menar att förvärvet av aktiemajoriteten i Ottosson Truck innebär starten för en mer successiv och offensiv strategi.

– Vår företagsgrupp står snart inför ett generationsskifte. Mina barn Lina Burge och Jakob Burge kommer att på sikt ta över verksamheten i koncernen som de båda varit verksamma i under flera år. Att vi nu satsar på förvärvet av Ottossons ska ses som en markering av vår vilja att stärka och utveckla verksamheten för både Merlo och Hyundai på den svenska maskinmarknaden.

– Hüllerts framgångar med Merlo under mer än 20 år fortsätter när vi expanderar och det finns en stor potential för fortsatt tillväxt med många synergier. Båda företagens erbjudande till kunderna blir nu ännu starkare, säger Nils-Gunnar Burge.

Han ser en klar fördel i att de båda bolagen har många gemensamma kunder, något som ger stora möjligheter till samarbete och samordningsfördelar. Dessutom har båda företagen byggt upp stabila plattformar på sina respektive marknader och redovisar en sammanlagd omsättning kring en kvarts miljard kronor för det senaste räkenskapsåret.

Nils-Gunnar Burge lyfter fram att Merlo är marknadsledare i Sverige på teleskoplastare medan Hyundai är i en tillväxtfas för sina gaffeltruckar. Samtidigt betonar han att båda företagen har nära band till utvecklingsteamen hos de tillverkande företagen.

Tanken är att Hüllert Maskin och Ottosson Truck ska drivas vidare som tidigare, med egna självständiga organisationer. Exempelvis stannar Ottossons tidigare ägare Anette Saleskog kvar som delägare.

Ottosson Truck bildades 1969 och har därefter behållit sin prägel som familjeföretag. 2005 tog företaget hem agenturen för spanska Tecnas truckar. 2012 förstärktes maskinparken då företaget blev en av de aktörer som var med om att introducera Hyundais gaffeltruckar på den svenska marknaden.

Sedan 2015 har Ottossons haft hela den svenska agenturen för Hyundai Forklifts med målsättningen att på sikt täcka hela Sverige med försäljnings- och servicepunkter. Intresset för teknikutveckling har ständigt varit stort, vilket bland annat resulterat i utvecklingen och en tids tillverkning av gaffeltrucken Semax som har stativet placerat bakom hytten. Ett av de senaste utvecklingsprojekten är en runtomsvängande förarplats som ska byggas in i vissa av de Hyundai-brandade truckmodeller som säljs i Sverige.

– Vår strategi har alltid varit tillväxt. Det har hittills skett genom förvärv av andra företag i branschen, men den här gången är det Ottosson Truck som förvärvas av Vara Maskinimport. Jag ser Hüllerts och Ottossons som två systerföretag med många likheter och med samma slags kundfokuserade företagskulturer, säger Anette Saleskog.

Även de maskinlevererande företagens ledningar andas optimism. Både Hyundais säljchef för gaffeltruckar i Europa, Peter Neujens, och Merlos försäljningschef Maurizio Ganio-Mego, förväntar sig ökad försäljning på grund av att de båda svenska företagen samlas under gemensamt tak.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109