23948sdkhjf

Fortsatt ökad byggvaruhandel

Efter två år med kraftig tillväxt i byggvaruhandeln, steg omsättningen för helåret 2017 med endast omkring en procent, enligt Industrifakta. Byggvaruhandlarna är dock förhållandevis nöjda med starten på 2018 och redovisar en försäljningsökning på 6,9 procent de första två månaderna.

Förra årets avmattning innebar att ett par års positiv trend med kraftigt växande omsättningsvolymer inom byggmaterialhandeln bröts. Enligt Industrifaktas analytiker Jenny Ingelström, beror trendbrottet på flera faktorer.

Dels var det en markant inbromsning av de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna förra året, dels var tillväxten för ombyggnadsinvesteringarna och det löpande underhållet, där även gör det själv-marknaden ingår, relativt svag. Vi räknar med att trenden fortsätter i samma riktning i år. Vår konjunkturrapport visar att den samlade volymen av husbyggnadsinvesteringar och underhåll troligen ligger kvar på 2017 års nivå, säger Jenny Ingelström.

Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna, redovisar dock en något mer positiv syn på inledningen av 2018.

Tillväxten för årets två första månader landade på 6,9 procent, vilket är en bra start på året. Nu riktar vi in oss på vårsäsongen som är årets riktiga startskott för byggmaterialhandeln, säger hon.

Inte minst gläds hon åt försäljningen under kyliga februari.

Det var starkt av byggmaterialhandeln att växa under februari då stora delar av Sverige förvandlades till ett ordentligt vinterlandskap, säger Monica Björk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063