23948sdkhjf

Komplett kompaktserie

JCB har lanserat flera kompakta grävmaskiner under de senaste åren, i mars kom den sista i serien, 15C-1. JCB räknar dock med att storebror 19C är mer intressant för den svenska marknaden.

Uttoxeter. JCB har under de senaste åren kläckt ur sig kompaktmaskiner i en strid ström, 2014 kom 85 Z-1, 86C-1 och 67-C, därefter följde den första tiotonnaren, 100C-1 samt 65R-1, en nollrumpa på nio ton kom sedan, 90Z-1 och 2016 var det dags för 48 Z-1, 55R-1, 55Z-1 och 57C-1. I fjol kom så 16C-1, 18X-1 och 19C-1.

– Vi har lanserat 13 nya maskiner i den nya generationen kompaktgrävare på fyra år, sade Matt Pears, JCB:s chef för de kompakta produkterna, på en pressvisning i mars.

2018 års tillskott, nummer 14 i ordningen, ska vara den sista i serien, 15C-1 väger in under två ton, en sektor JCB hoppas mycket på.

– Det såldes 50 000 maskiner i den viktklassen i fjol, sade Matt Pears.

JCB:S svenska representant Markus Möller konstaterar att den nya grävaren har samma hydraulik som motsvarande konkurrenter.

– Det som skiljer sig är serviceåtkomst och smörjintervaller – det är 500 timmars smörjintervaller på bom och sticka. 

Enligt Markus Möller kommer den nya modellen att vara tillgänglig för den svenska marknaden från och med juni.

– Men det är mer en uthyrningsmaskin som är enklare i konfiguration jämfört med 19C e- proportional som mer passar vår svenska marknad.

Han konstaterar att systermaskinen 19C är mer intressant för de svenska entreprenörerna.

–  19C är den som vi kommer satsa mest på, det är en maskin som uppfyller de krav på hydraulik som vår marknad uppskattar med proportionell styrning i joystick för exempelvis tiltskopa. 

1,5-tonnaren ska ha samma motor som sina större syskon, en Perkinsmotor på 11,7 kW.

JCB lyfter också fram att tio fästpunkter ska göra det möjligt att flytta maskinen enkelt, utan att skada banden.

Företaget utlovar också förbättrad tillgänglighet, det ska vara enkelt att komma åt motorrummet via en stor utfällbar dörr, motvikten ska dessutom lätt kunna skjutas undan.

Trots att maskinen är liten beskrivs hytten (tillval) som stor, den är 24 procent större än tidigare modeller, med platt glas. Maskinen väger 1,6 ton med hytt, 1,5 ton utan.

JCB lyfter också fram att maskinen, som kan fås med gummi- eller stållarver, är enkel att rengöra, den ska också kunna använda samma redskap som 16C-1, som lanserades i fjol.

Maskinen, byggd helt i stål, är främst tänkt för uthyrningsmarknaden och JCB tror mycket på hela minigrävarserien och konstaterar att produktgruppen är viktig för företaget.

– Det såldes 241 000 enheter förra året, en ökning med 23 procent och JCB har omfånget för att möta det behovet, sade Matt Pears.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11