23948sdkhjf

Säkrare minidumprar

JCB har börjat tillverka egna, fronttippande dumprar på 1-9 ton, maskinerna uppges vara säkrare än andra men det är oklart om de blir aktuella för den svenska marknaden.

Uttoxeter. Olyckor med smådumprar uppges vara ett påtagligt problem i Storbritannien och brittiska JCB säger att de därför satte säkerheten i centrum när företaget tog fram en helt ny serie fronttippande smådumprar.

– Vi har tagit frågan på allvar, sade Tim Burnhope, JCB:s chef för innovation och tillväxt, på en pressvisning i mitten av mars.

Dumprarna, i storleken 1-9 ton, tillverkas i JCB:s anläggning i Uttoxeter, de ska uppfylla kraven i ISO-standarden 5006-2017 och utlovas vara både robusta och tåliga.

Frågan är om vi får se dumprarna även i vårt land, enligt JCB:s svenska representant Markus Möller kan både rivare och anläggningsföretag ha nytta av maskinerna men inga beslut är tagna ännu.

Det finns en marknad för denna typ av dumprar men vi måste först se om den är stor nog att satsa på och om behovet finns för större – i dag är det nästan uteslutande en hyresprodukt, då i storlek 1-3 ton.

Den minsta dumpern på ett ton och en 15 kW-motor från Kubota är 1,1 meter bred och ska kunna arbeta i trånga utrymmen.

Tretonnaren finns i fyra modeller och drivs av en Kubotamotor på 27 kW.

Sex- och niotonnaren är JCB rakt igenom, med en 55 kW Ecomaxmotor och frontkamera. Som tillval finns skyddshytt och för att ens kunna starta maskinen måste bältet vara på.

Sjutonnaren beskrivs som seriens flaggskepp, chassit ska ha sänkts och gett 7T-1 HiViz 77 procent bättre sikt, bättre stabilitet utlovas också,ROPS/FOPS-hytt är standard och enligt JCB ska hytten stå pall även om en 13 ton tung grävare drämmer in skopan i den.

Maskinerna har också försetts med varningssignaler så att förbipasserande inte missar den och en hastighetsmätare ska göra det enklare för föraren att hålla farten lagom hög (låg).

Backspeglar, bättre handtag och tydligt målade fotsteg ska också öka säkerheten uppger JCB som också försett de större maskinerna med LED-arbetsbelysning.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141