23948sdkhjf

Rekordår för maskinförsäljarna

En svensk bygg- och anläggningsindustri på högvarv medför bråda tider även för entreprenadmaskinsleverantörerna. När vi nu lägger 2017 till handlingarna är det bara att konstatera att försäljningen i Sverige aldrig varit högre, men det troliga är att det vänder neråt i år.

I slutet på förra året konstaterade Catharina Elmsäter Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, att vi i Sverige befann oss i den kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium. I en växande ekonomi rullade högkonjunkturen inom byggnäringen på, påeldad av investeringar i bland annat bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler, som förskolor och sjukhus.

Det innebar välfyllda orderböcker även hos de svenska maskinentreprenörerna som hade fullt sjå med att utrusta sina medarbetare med moderna och funktionella entreprenadmaskiner i en växande marknad. Och en titt på försäljningsstatistiken för 2017 visar att uppgången varit synnerligen bred. Med undantag för små hjulgrävare och väghyvlar redovisas ökad försäljning av samtliga övriga maskintyper. I vanlig ordning är det hjullastarna som dominerar. Med starka lokala tillverkare som Volvo och Ljungby har maskintypen ett urstarkt fäste på marknaden och mer än var fjärde av de dryga 5 000 entreprenadmaskiner som såldes under året var en hjullastare.

Liksom tidigare domineras den svenska marknaden av Swecon som 2015 satte försäljningsrekord genom att sälja mer än 1 000 nya Volvo-maskiner i Sverige. Därefter har det fortsatt att rulla på.

Hela Swecon har varit med och känt av hur affären ökat kraftigt under framför allt de två senaste åren. Att vi dessutom lyckats ta marknadsposition på en kraftigt ökande marknad är unikt, säger Swecons vd Christer Söderberg.

Även Delvators vd Lotta Lundquist kan blicka tillbaka på 2017 med märkbar tillfredsställelse.

Delvator växer och utvecklas på en stark marknad. Det gläds vi åt och särskilt glädjande är att man nu ser ett allt större intresse från svenska maskinägare för Hitachis hjullastarprogram, säger Lotta Lundquist, som också konstaterar att Hitachis maskiner i Zaxis Serie-6 tagits emot väl och att försäljningen av både band- och hjulgrävare nått rekordnivåer under året.

Liknande rapporter kommer från en stor del av maskinleverantörerna som i flera fall passat på att förstärka såväl verkstads- som försäljningskapacitet nu under de goda tiderna.

Mycket talar dock för att vi nu kommit upp på krönet med i bästa fall en utplaning av försäljningen som följd. Regeringen har slagit hårt mot bostadsbyggandet genom att i första hand skärpa amorteringskraven och i viss mån även genom de försämrade rot-avdragen som dock framför allt slår mot ombyggnadssidan. Viss motvikt ges dock i form av ökade satsningar på infrastruktur.

Donald Trumps beslut att införa skyddstullar på stål och aluminium är också en faktor som skakar om tillvaron för såväl tillverkare som användare av entreprenadmaskiner.

Väl så väsentligt är också att vi sett stora toppar i maskinförsäljningen under 2008 och 2016-17, vilket är en normal livscykel för många maskiner och en ungefärlig riktlinje för när det är bättre ekonomi i ett nyinköp än i fortsatt underhåll. Det är en viktig anledning till att Maskinleverantörernas vd Björn Bäckström räknar med att senare års uppgång är mycket nära sin kulmen. Läs mer här.

Möjligen kan samhällets allt tuffare krav på minskad miljöbelastning göra att tidpunkten för nästa försäljningstopp förskjuts. Helt klart är att trycket efter alternativ till fossila bränslen blir allt hårdare och de riktlinjer som finns i dag kan mycket väl komma att förändras. Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att ta fram autonoma maskiner, en teknik där inte minst gruvnäringen är med och driver utvecklingen.

Behovet av maskintjänster är dock fortfarande mycket stort. Så sent som i slutet av förra året visade den senaste konjunkturrapporten från Maskinentreprenörerna på en enorm framtidstro. 2017 var ett rekordår för de svenska maskinentreprenörerna, förväntningarna var ett ännu bättre 2018. Därmed pekar det mesta på att även maskinförsäljningen stannar kvar på en mycket hög nivå, även om toppen troligen är passerad innan året är slut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063