23948sdkhjf

Pausad grafitgruva kan få nytt liv

Tack vare Northvolts strävan efter närproducerade batterier, kan gruvan utanför Edsbyn öppnas upp igen.
Woxnagruvan utanför Edsbyn, Hälsingland, kan inom kort få nytt liv igen. Gruvan lades ner 2015 då priserna på grafit sjunkit så lågt att kanadensiska ägaren Leading Edge Materials inte längre fann den lönsam. Men då svenska batteriföretaget Northvolt vill ha så mycket närproducerade metaller som det bara går i batterierna man ska tillverka i sin planerade fabrik, kan den bli aktuell att köra igång igen. Det skriver tidningen Ny Teknik .

– Vi har inga konkreta planer ännu, men gruvan har alla tillstånd och är redo. Den är i princip öppen, men körs inte och producerar ingen grafit just nu, säger Filip Kozlowski, Sverigebaserad styrelseledamot i Leading Edge Materials, till Ny Teknik.

Förutom Northvolt verkar Leading Edge Materials även vilja leverera till flera andra europeiska batterifabriker – bland annat BMW. Det skriver Bloomberg News. Men vilka kunde man kommer att ta sig an, det vill man inte avslöja ännu.

– Vår naturliga grafit är ett potentiellt alternativ till den syntetiska grafit som traditionellt används i litiumjonbatterier. Den grafit som används i batterier måste vara väldigt ren och ha andra specifika egenskaper. Vi undersöker nu vilken teknisk process som är lämpligast att använda för att förädla den grafit vi kan få upp ur vår gruva så att den kan användas som substitut till syntetisk grafit, säger Filip Kozlowski till Ny Teknik.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora affärer på veckans lista!
Gammal bro ska ta steget in i framtiden
Nio av tio byggen har problem med arbetsmiljön
Han blir ny chef på WSP
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas utan djuphavsbrytning
Här är domen för Kaunis Iron
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109