23948sdkhjf

60 år med kompakta lastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En kalkonuppfödares nedsmutsade lador lade för drygt 60 år sedan grunden till den något svårdefinierade produkt som helt enkelt kallas för skidsteer. Men därmed lades också grunden till en framgångssaga, sedan starten har Bobcat hunnit leverera mer än en miljon skidsteers till kunder över hela världen.

Året var 1957. Bröderna Louis och Cyril Keller som drev en verkstad i Rothsay, Minnesota, åtog sig då en något annorlunda uppgift av kalkonuppfödaren Eddie Velo. Han behövde en maskin som kunde underlätta rengöringen i en del rejält nedsmutsade byggnader som behövdes för att föda upp fåglarna.

Hans problem var tvådelat. Byggnaderna var i två plan med en bärande konstruktion baserad på pelare. De maskiner som fanns på gården var för tunga och inte tillräckligt smidiga för att klara renhållningen i lokalerna – då återstod bara manuellt, tungt handarbete i en inte allt för trivsam miljö. Det som behövdes var en maskin som var tillräckligt lätt för att kunna lyftas upp och användas på det övre planet och samtidigt vara tillräckligt rörlig för att kunna jobba nära pelarna.

Kellerbröderna, som till vardags huvudsakligen levde på att fixa de lokala böndernas trasiga maskiner, var inte sena att anta utmaningen. Brödernas lösning blev en liten lastmaskin med ett bakre styrhjul och två drivande hjul fram. Kraftkälla var en Kohlermotor på sex hästkrafter och utrustad med dragstart. Styrningen sköttes med hjälp av två spakar som oberoende av varandra såg till att maskinen svängde höger eller vänster. För att få ett tillräckligt hårt material för tänderna på lastredskapet användes stänger som var avsedda för gallret i det lokala fängelset.

Produkten mötte ingen himlastormande efterfrågan, men hittade en liten lokal marknad bland regionens bönder. Ytterligare sex enheter tillverkades innan bröderna sommaren 1958 kom i kontakt med en annan maskinintresserad familj med hemvist i Gwinner, North Dakota. Det var familjen Melroe som såg en stor potential i den lilla, enkla lastmaskinen. Det resulterade i att maskinen visades på Minnesota State Fair där den togs emot med stort intresse. Det dröjde inte länge innan bröderna Keller anställdes av Melroe Manufactoring Company med primär uppgift att fortsätta utveckla och tillverka den lilla lastmaskinen i Gwinner.

Redan samma år presenterades Merloe M60 som uppgraderats med en motor på nio hästkrafter och med ett förbättrat lastaggregat. Utvecklingen fortsatte i samma riktning. När M200 presenterades 1959 hade lastaggregatet förbättrats ytterligare samtidigt som kraften hämtades från en 12,9 hästkrafter stark motor från Onan, ett företag som sedermera förvärvades av Cummins. Enligt företaget hann runt 400 exemplar av den lilla lastaren tillverkas innan utvecklingen tog ett stort steg framåt.

1960 var det nämligen dags för M400 som med sina två axlar och drift på samtliga, vid det laget, fyra hjul brukar beskrivas som världens första skidsteer.

200 maskiner senare lanserades en helt nyutvecklad liten lastare år 1962. En stor skillnad mot föregångarna var att föraren fick ta sig upp i maskinen framifrån. Ytterligare en väl synlig skillnad mot äldre modeller var att maskinen nu var vit och såldes under namnet Bobcat.

Parallellt växte det fram en ambition att sprida maskinerna över större delen av världen. Bland annat gjordes en lansering i Europa 1963 som blev så lyckad att ett par modeller började licenstillverkas i Europa 1965 för distribution på de lokala marknaderna. Tio år senare centraliserades dock tillverkningen i USA samtidigt som produktpaletten efter hand breddades och i dag omfattar även bandgående kompaktlastare, minigrävare och teleskoplastare samt ett oerhört brett spektrum av allehanda redskap. På programmet finns i dag också grävlastare som först lanserades i Mellanöstern och Afrika, något som följdes upp förra året i Ryssland och andra före detta Sovjetstater.

Under resans gång har företaget ändrat karaktär från renodlad skidsteertillverkare till en av världsdominanterna med avseende på kompakta maskiner avsedda för bygg och anläggning.

Ett viktigt år på vägen var 1986 minigrävare började tillverkades enligt OEM-avtal (Original Equipment Manufacturer) med franska och japanska tillverkare. Inte minst från europeiskt håll var dock efterfrågan så stark att företaget bestämde sig för att utveckla och tillverka en egen minigrävarserie.

I oktober 1988 kunde så den nya serien, byggd i samarbete med en japansk tillverkare, presenteras på Europamarknaden i Portugal. 1989 inleddes en helt egen produktion i fabriken i Bismarck, North Dakota.

Även millennieskiftet blev något av en milstolpe i och med att teleskoplastartillverkaren Sambron förvärvades år 2000 med produktionslokaler i Pont-Chateau i nordvästra Frankrike. 2014 firades något av dubbelt jubileum i och med att företaget kunde visa fram den 20 000:e teleskoplastare som rullade ut från fabriken i Frankrike. Samma år var det också dags att fira att en miljon skidsteers lämnat det amerikanska fabriksgolvet.

Sedan 2007 ägs företaget av koreanska Doosan, efter att vid ett par tillfällen mycket väl kunde ha hamnat i Volvos famn. 1969 köptes företaget av Clark Equipment, men följde inte med när Volvo och Clark slog sina påsar ihop 1985 genom bildandet av VME som stod för Volvo-Michigan-Euclid.

Senare förvärvades Bobcat av Ingersoll Rand som gjorde en jätteaffär med Volvo som förvärvade det amerikanska företagets vägdivision i början av 2007. Bara några månader senare såldes även Bobcat, men då med Doosan som ny ägare.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bellman Group får fäste i Göteborg

Bellman Group har köpt  Samgräv Holding AB, ett göteborgsföretag som ska stärka hela Bellmangruppen i Västsverige.

I Tyskland finns elbilen med tillräcklig lastvolym

Jakten på en hyfsat stor eldriven transportbil tog Daniel Adolfsson till Tyskland och Streetscooter.

Nytt tunneljobb klart för NCC på Färöarna

Det är nu bekräftat att NCC får bygga Sandøyartunneln på Färöarna i ett uppdrag värt motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor.

Snabb och exakt schaktning utlovas

Föraren behöver bara styra, resten ska ett skalbart och automatiskt höjdkontrollsystem hålla reda på hävdar Caterpillar.

Varberg får simhall

Serneke rekryterar regionchef från NCC

Nyhetsbrev

Reportage
Seniorer slet i sommarvärmen

De gamla maskinerna fick jobba hårt när det återigen vankades vintageutställning i Åsele. "Vi ska göra nytta, vi ska ta bort båda högarna och bygga upp en liten vägbank."

Arkiv

Ny styrelse i Bellman Group

Bellman Group byter ut sin styrelse, nya ledamöter ska stärka företaget inför framtiden.

Storsatsning på jämtländsk gränshandel

Investeringar på inledningsvis en kvarts miljard kronor ger Storlien det största nybyggnadsprojektet sedan 1880-talet.

Viktigast att tänka på vid val av tidrapporteringssystem

Oöversiktlig dokumentering utgör i dag ett stort problem för många företag i bygg- och anläggningsbranschen.

Mecalac landar avtal på 85 dumprar

Brittiska rentalföretaget HE Services kompletterar sin maskinpark med 85 Mecalacdumprar.

Microsoft köper mark i Sverige

Gävle och Sandviken säljer runt 130 hektar mark till Microsoft, något som skapar förutsättningar för stora internationella investeringar i Sverige.

Stadsplanerare kan motverka självmord

Rätt utformning av den byggda miljön är en mycket viktig faktor för att motverka självmord hos unga, hävdar Chalmersforskaren Charlotta Thodelius.

Steelwrist behåller gasellstatus

Snabbväxande Steelwrist kör hårt i de nya produktionslokalerna och har under året startat egen verksamhet i Japan.

Tysk krantillverkare blir kinesisk

Den tyska krantillverkaren Wilbert förvärvas av Zoomlion som vill förstärka sin ställning utanför Kina.

HSB bygger i Visby

2

Reportage
Glänsande gammal goding

"Jag är inte hjälpt av att ha kört grävmaskin hela livet – när jag kör den här är jag lika mycket nybörjare som du skulle vara".

Rototilt bygger ut

Rototilt närmar sig kapacitetstaket och bygger därför ut sin fabrik med mer än 3 000 kvadratmeter.

Reportage
Luriga myrar trycks ned

"Där vill vi inte vara och gräva."

Tillståndsprocessen förhindrar utvinning av värdefulla metaller

Sverige har potential för utvinning av metaller och mineral för nya miljö- och teknikinnovationer, men trög tillståndsprocess är ett hinder, enligt SGU.

Klart med installatör till förbifarten

Cirka 40 tjänstemän och som mest drygt 250 montörer får sysselsättning när installationerna ska på plats i Förbifart Stockholm.

Hällnäs kan få företagspark

En företagspark planeras i Vindeln, för att ersätta de arbetstillfällen som gått förlorade.

LKAB rör om i organisationen

Castellum bäddar för tillväxt

Castellum förstärker och möblerar om i företagsledningen som förberedelse inför en förväntad tillväxt.

Nedgång i offentligt husbyggande

Kraftigt ras i nyinvesteringar i skolor och barnstugor.

Byggstart i Södertälje

De bygger fiber i Västergötland

Förändringar i JM-toppen

Kabelskopa för 30-tonnare

Fräck larvbandsstöld i Nordmaling

Inte redo för extremregnen

Gasdriven dammbekämpning

Maskinförmedlare stöder Mustaschkampen

Jumboplats för Jämtland

Fullt ös i Östergötland

Japaner får stororder från Boliden

Sweco pusslar i Skåne

Se alla Företagens egna nyheter

Steelwrist utsett till Gasellföretag för andra året i rad

-Innovationspristagaren är på väg att förändra en hel byggbransch...

Saltängen, för ett mer hållbart samhälle

Ny webbsida

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknuten.se satsar på dieselspridare och pumpar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Örebro 28-29 november

Pressvisning på bygget av Sverige modernaste tågdepå

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Örebro 28-29 november

Den globala efterfrågan ökar – Nokian Tyres nya FoU-center höjer produktutvecklingsnivån

Självsugande centrifugalpump för industrier

Nokian Tyres är Sveriges mest rekommenderade däckmärke

Nyanställning och digitaltjänst

Large hollow shaft encoders with Industrial Ethernet from TR Electronic

Träffa oss på KIPP Scandinavia under Elmia Subcontractor 13-16 november

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Hur dränerar du och isolerar du på rätt sätt?

Är du nästa Saltängare?

DEEP LEARNING for factory automation

EAB levererar lagerinredning och ger plats till 180.000 kartonger

Enkel datalogging från TR Electronic/Secomea

Absolutgivare med I/O Link från TR electronic

Självsugande centrifugalpump för industrier

GT Trading ökar sin närvaro på södra sidan av Stockholm.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Sänd till en kollega

0.181