60 år med kompakta lastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En kalkonuppfödares nedsmutsade lador lade för drygt 60 år sedan grunden till den något svårdefinierade produkt som helt enkelt kallas för skidsteer. Men därmed lades också grunden till en framgångssaga, sedan starten har Bobcat hunnit leverera mer än en miljon skidsteers till kunder över hela världen.

Året var 1957. Bröderna Louis och Cyril Keller som drev en verkstad i Rothsay, Minnesota, åtog sig då en något annorlunda uppgift av kalkonuppfödaren Eddie Velo. Han behövde en maskin som kunde underlätta rengöringen i en del rejält nedsmutsade byggnader som behövdes för att föda upp fåglarna.

Hans problem var tvådelat. Byggnaderna var i två plan med en bärande konstruktion baserad på pelare. De maskiner som fanns på gården var för tunga och inte tillräckligt smidiga för att klara renhållningen i lokalerna – då återstod bara manuellt, tungt handarbete i en inte allt för trivsam miljö. Det som behövdes var en maskin som var tillräckligt lätt för att kunna lyftas upp och användas på det övre planet och samtidigt vara tillräckligt rörlig för att kunna jobba nära pelarna.

Kellerbröderna, som till vardags huvudsakligen levde på att fixa de lokala böndernas trasiga maskiner, var inte sena att anta utmaningen. Brödernas lösning blev en liten lastmaskin med ett bakre styrhjul och två drivande hjul fram. Kraftkälla var en Kohlermotor på sex hästkrafter och utrustad med dragstart. Styrningen sköttes med hjälp av två spakar som oberoende av varandra såg till att maskinen svängde höger eller vänster. För att få ett tillräckligt hårt material för tänderna på lastredskapet användes stänger som var avsedda för gallret i det lokala fängelset.

Produkten mötte ingen himlastormande efterfrågan, men hittade en liten lokal marknad bland regionens bönder. Ytterligare sex enheter tillverkades innan bröderna sommaren 1958 kom i kontakt med en annan maskinintresserad familj med hemvist i Gwinner, North Dakota. Det var familjen Melroe som såg en stor potential i den lilla, enkla lastmaskinen. Det resulterade i att maskinen visades på Minnesota State Fair där den togs emot med stort intresse. Det dröjde inte länge innan bröderna Keller anställdes av Melroe Manufactoring Company med primär uppgift att fortsätta utveckla och tillverka den lilla lastmaskinen i Gwinner.

Redan samma år presenterades Merloe M60 som uppgraderats med en motor på nio hästkrafter och med ett förbättrat lastaggregat. Utvecklingen fortsatte i samma riktning. När M200 presenterades 1959 hade lastaggregatet förbättrats ytterligare samtidigt som kraften hämtades från en 12,9 hästkrafter stark motor från Onan, ett företag som sedermera förvärvades av Cummins. Enligt företaget hann runt 400 exemplar av den lilla lastaren tillverkas innan utvecklingen tog ett stort steg framåt.

1960 var det nämligen dags för M400 som med sina två axlar och drift på samtliga, vid det laget, fyra hjul brukar beskrivas som världens första skidsteer.

200 maskiner senare lanserades en helt nyutvecklad liten lastare år 1962. En stor skillnad mot föregångarna var att föraren fick ta sig upp i maskinen framifrån. Ytterligare en väl synlig skillnad mot äldre modeller var att maskinen nu var vit och såldes under namnet Bobcat.

Parallellt växte det fram en ambition att sprida maskinerna över större delen av världen. Bland annat gjordes en lansering i Europa 1963 som blev så lyckad att ett par modeller började licenstillverkas i Europa 1965 för distribution på de lokala marknaderna. Tio år senare centraliserades dock tillverkningen i USA samtidigt som produktpaletten efter hand breddades och i dag omfattar även bandgående kompaktlastare, minigrävare och teleskoplastare samt ett oerhört brett spektrum av allehanda redskap. På programmet finns i dag också grävlastare som först lanserades i Mellanöstern och Afrika, något som följdes upp förra året i Ryssland och andra före detta Sovjetstater.

Under resans gång har företaget ändrat karaktär från renodlad skidsteertillverkare till en av världsdominanterna med avseende på kompakta maskiner avsedda för bygg och anläggning.

Ett viktigt år på vägen var 1986 minigrävare började tillverkades enligt OEM-avtal (Original Equipment Manufacturer) med franska och japanska tillverkare. Inte minst från europeiskt håll var dock efterfrågan så stark att företaget bestämde sig för att utveckla och tillverka en egen minigrävarserie.

I oktober 1988 kunde så den nya serien, byggd i samarbete med en japansk tillverkare, presenteras på Europamarknaden i Portugal. 1989 inleddes en helt egen produktion i fabriken i Bismarck, North Dakota.

Även millennieskiftet blev något av en milstolpe i och med att teleskoplastartillverkaren Sambron förvärvades år 2000 med produktionslokaler i Pont-Chateau i nordvästra Frankrike. 2014 firades något av dubbelt jubileum i och med att företaget kunde visa fram den 20 000:e teleskoplastare som rullade ut från fabriken i Frankrike. Samma år var det också dags att fira att en miljon skidsteers lämnat det amerikanska fabriksgolvet.

Sedan 2007 ägs företaget av koreanska Doosan, efter att vid ett par tillfällen mycket väl kunde ha hamnat i Volvos famn. 1969 köptes företaget av Clark Equipment, men följde inte med när Volvo och Clark slog sina påsar ihop 1985 genom bildandet av VME som stod för Volvo-Michigan-Euclid.

Senare förvärvades Bobcat av Ingersoll Rand som gjorde en jätteaffär med Volvo som förvärvade det amerikanska företagets vägdivision i början av 2007. Bara några månader senare såldes även Bobcat, men då med Doosan som ny ägare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Manitou satsar på eldrift

Manitou står på tur med eldrift. Nu visas två teleskoplastarprototyper, en hybrid och en med renodlad eldrift.

Ramirent ökar säkerheten vid vägarbete i Stockholm

Ska hjälpa JVAB med vägarbetet vid Stadsgårdskajen.

Rekordnivåer för vindkraft

Sydkoreaner lär sig radonsanering i Sverige

Besökte Uppsala i september.

De blir nästa Nordic Choice hotell som satsar på solceller

Vd:n: "Kändes det självklart att vi också ska producera egen el"

“Volvo Vera är vårt sätt att ta oss in i framtiden”

Volvo utvecklar elektrisk, självkörande lastbil. 

Nyhetsbrev

Nya miljonavtal för Markona

En av de första leverantörerna i Sverige som anpassar sig efter de nya CO2-kraven.

Arkiv

Betongstomme till Hermodsdalsskolans nya idrottshall

Och det är Finja Prefab som levererar.

Nööjd är nöjd

Lagom stor multiplog

Siljum Mekan presenterar ännu en multiplog – 4 000 X-line ska passa maskiner i storleken L50- L60.

Byggsektorn bland de bättre inom kompetensutveckling

Bygg- och fastighetssektorn hör till de bättre vad gäller kompetensutveckling bland privatanställda tjänstemän.

Skoogs fixar bränsle till gruvverksamhet

Kompakt arm på ny klippare

Ystamaskiner kommer att premiärvisa nya Spearhead Twiga Kompakt 360 på Elmia Lantbruk.

Sydafrikansk gruva satsar svenskt

Så bidrar Norconsult till energimålen

Bland annat så projekterar bolaget Jämtkrafts vindkraftsprojekt Rätanklustret.

Tåligare plogar

En ny svepform ska få snön att rulla bättre i Drivex nya plogar som dessutom fått smalare spetsfunktion och fjädrade skärhållare.

Rätt maskin på rätt plats

Totalkostnaden för ägandet blir allt viktigare för maskinägarna - och därmed även för tillverkarna.

Ledare: Väntad rysare

Smart idé ska minska järnvägsunderhållet

En patenterad lösning som utlovas minska slitage på utsatta punkter längs järnvägen har utarbetats vid Luleå tekniska universitet.

Älvsbyhus lägger ner fabrik

De skärpta reglerna för bostadsköp får skulden när Älvsbyhus nu lägger ner fabriken i värmländska Vålberg.

Gruvmaskin i glaslabyrint

”Kör inte lastmaskin i glashus” är ett motto som Sandvik högaktningsfullt struntade i när företaget ville visa vad deras självkörande fordon går för.

Den nya bron över Skellefteälven tar form

Arbetet med den nya bron i centrala Skellefteå går framåt. Skellefteå kommun förbereder ansökan till mark- och miljödomstolen om att få bygga i vattnet.

Hamnjobb för 187 miljoner

Nya norska plogar

Norska plogar som utlovas kasta både högt och långt, även i låga hastigheter, visades för första gången på Load up North.

Gruvdäck ska stå pall

”Trasigt adblue-system kan bli ekonomisk ruin”

De bygger adblue-system som håller måttet

Infartsled smalnas av när Amiralsstaden tar form

Första spadtaget till Norrbotniabanan är taget

Kompositpanel för tunga laster

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Självsugande centrifugalpump för industrier

Linotol bakom Sveriges ljusaste betonggolv

Programmet för Stålbyggnadsdagen 2018 är klart!

Constructor lanserar appen RackCheck

Jackon har öppnat nytt kompetenscenter

GT Trading Entreprenadmaskiner AB förstärker sitt säljteam

Stororder till Linotol när Lidl bygger nytt logistikcenter

Upptäck KIPP`s breda sortiment av maskinfötter

Tack alla besökare i vår monter på Elmia Lastbil!

Vi flyttar till ny adress i Stockholm

Årets innovation i Östergötland!

Ny broschyr: Fortlöpande tillsyn

Låt oss presentera Erik Westerlund

Lexus väljer TRICO!

Unik transmissionsolja

Ändringarna i standarden SS-EN 1090-2:2018

Ny innovativ baklampa i LED med patenterad progressiv indikator från Ferdfelt!

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på Elmia LASTBIL 2018 nu i veckan!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Sänd till en kollega

0.17