60 år med kompakta lastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En kalkonuppfödares nedsmutsade lador lade för drygt 60 år sedan grunden till den något svårdefinierade produkt som helt enkelt kallas för skidsteer. Men därmed lades också grunden till en framgångssaga, sedan starten har Bobcat hunnit leverera mer än en miljon skidsteers till kunder över hela världen.

Året var 1957. Bröderna Louis och Cyril Keller som drev en verkstad i Rothsay, Minnesota, åtog sig då en något annorlunda uppgift av kalkonuppfödaren Eddie Velo. Han behövde en maskin som kunde underlätta rengöringen i en del rejält nedsmutsade byggnader som behövdes för att föda upp fåglarna.

Hans problem var tvådelat. Byggnaderna var i två plan med en bärande konstruktion baserad på pelare. De maskiner som fanns på gården var för tunga och inte tillräckligt smidiga för att klara renhållningen i lokalerna – då återstod bara manuellt, tungt handarbete i en inte allt för trivsam miljö. Det som behövdes var en maskin som var tillräckligt lätt för att kunna lyftas upp och användas på det övre planet och samtidigt vara tillräckligt rörlig för att kunna jobba nära pelarna.

Kellerbröderna, som till vardags huvudsakligen levde på att fixa de lokala böndernas trasiga maskiner, var inte sena att anta utmaningen. Brödernas lösning blev en liten lastmaskin med ett bakre styrhjul och två drivande hjul fram. Kraftkälla var en Kohlermotor på sex hästkrafter och utrustad med dragstart. Styrningen sköttes med hjälp av två spakar som oberoende av varandra såg till att maskinen svängde höger eller vänster. För att få ett tillräckligt hårt material för tänderna på lastredskapet användes stänger som var avsedda för gallret i det lokala fängelset.

Produkten mötte ingen himlastormande efterfrågan, men hittade en liten lokal marknad bland regionens bönder. Ytterligare sex enheter tillverkades innan bröderna sommaren 1958 kom i kontakt med en annan maskinintresserad familj med hemvist i Gwinner, North Dakota. Det var familjen Melroe som såg en stor potential i den lilla, enkla lastmaskinen. Det resulterade i att maskinen visades på Minnesota State Fair där den togs emot med stort intresse. Det dröjde inte länge innan bröderna Keller anställdes av Melroe Manufactoring Company med primär uppgift att fortsätta utveckla och tillverka den lilla lastmaskinen i Gwinner.

Redan samma år presenterades Merloe M60 som uppgraderats med en motor på nio hästkrafter och med ett förbättrat lastaggregat. Utvecklingen fortsatte i samma riktning. När M200 presenterades 1959 hade lastaggregatet förbättrats ytterligare samtidigt som kraften hämtades från en 12,9 hästkrafter stark motor från Onan, ett företag som sedermera förvärvades av Cummins. Enligt företaget hann runt 400 exemplar av den lilla lastaren tillverkas innan utvecklingen tog ett stort steg framåt.

1960 var det nämligen dags för M400 som med sina två axlar och drift på samtliga, vid det laget, fyra hjul brukar beskrivas som världens första skidsteer.

200 maskiner senare lanserades en helt nyutvecklad liten lastare år 1962. En stor skillnad mot föregångarna var att föraren fick ta sig upp i maskinen framifrån. Ytterligare en väl synlig skillnad mot äldre modeller var att maskinen nu var vit och såldes under namnet Bobcat.

Parallellt växte det fram en ambition att sprida maskinerna över större delen av världen. Bland annat gjordes en lansering i Europa 1963 som blev så lyckad att ett par modeller började licenstillverkas i Europa 1965 för distribution på de lokala marknaderna. Tio år senare centraliserades dock tillverkningen i USA samtidigt som produktpaletten efter hand breddades och i dag omfattar även bandgående kompaktlastare, minigrävare och teleskoplastare samt ett oerhört brett spektrum av allehanda redskap. På programmet finns i dag också grävlastare som först lanserades i Mellanöstern och Afrika, något som följdes upp förra året i Ryssland och andra före detta Sovjetstater.

Under resans gång har företaget ändrat karaktär från renodlad skidsteertillverkare till en av världsdominanterna med avseende på kompakta maskiner avsedda för bygg och anläggning.

Ett viktigt år på vägen var 1986 minigrävare började tillverkades enligt OEM-avtal (Original Equipment Manufacturer) med franska och japanska tillverkare. Inte minst från europeiskt håll var dock efterfrågan så stark att företaget bestämde sig för att utveckla och tillverka en egen minigrävarserie.

I oktober 1988 kunde så den nya serien, byggd i samarbete med en japansk tillverkare, presenteras på Europamarknaden i Portugal. 1989 inleddes en helt egen produktion i fabriken i Bismarck, North Dakota.

Även millennieskiftet blev något av en milstolpe i och med att teleskoplastartillverkaren Sambron förvärvades år 2000 med produktionslokaler i Pont-Chateau i nordvästra Frankrike. 2014 firades något av dubbelt jubileum i och med att företaget kunde visa fram den 20 000:e teleskoplastare som rullade ut från fabriken i Frankrike. Samma år var det också dags att fira att en miljon skidsteers lämnat det amerikanska fabriksgolvet.

Sedan 2007 ägs företaget av koreanska Doosan, efter att vid ett par tillfällen mycket väl kunde ha hamnat i Volvos famn. 1969 köptes företaget av Clark Equipment, men följde inte med när Volvo och Clark slog sina påsar ihop 1985 genom bildandet av VME som stod för Volvo-Michigan-Euclid.

Senare förvärvades Bobcat av Ingersoll Rand som gjorde en jätteaffär med Volvo som förvärvade det amerikanska företagets vägdivision i början av 2007. Bara några månader senare såldes även Bobcat, men då med Doosan som ny ägare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Biltema börjar köra tåg till Norge

Företaget satsar stort på järnvägstransporter för att spara miljön

Luleå hamn får klartecken från domstolen

Nu ska Rottnes nya gång- och cykelväg byggas

Målet: öka säkerheten i trafiken,

Färre fallolyckor med judons hjälp

Varje år drabbas cirka 11 000 personer i Sverige av fallolyckor på arbetstid. Med hjälp av ett samarbete med Svenska Judoförbundet hoppas nu AFA Försäkring kunna förebygga och minska antalet fallolyckor på arbetsplatserna.

Örebro kommun och NCC i asfaltsbråk

Kommunen menar att NCC levererat asfalt av för låg kvalitet. Nu håller man inne på betalningarna.

Renovering av Liljeholmsbron utreds – igen

Men varför den välbehövliga upprustningen skjuts fram till trafikkontoret inte svara på.

Nyhetsbrev

YH expanderar

Arkiv

Vägen mellan Bräcke och Albacken rustas upp

Nästan fyra mil grusväg ska få förbättrad standard.

Fabriksbyggda teknikschakt ska spara tid och pengar

Snabbare, billigare, säkrare och högre kvalitet. Det är de fyra huvudsakliga faktorer som gör att NCC etablerat en fabrik i Lettland där det i full produktion ska tillverkas ungefär 4 000 teknikschakt per år. Ett av de första projekt där modulerna används är byggandet av företagets nya huvudkontor i Solna.

Byggnads positiva till stramare regler för arbetskraftsinvandring

Förbundsordförande Johan Lindholm: "Detta är en viktig pusselbit "

Kostnaderna för byggen fortsätter att öka

Att bygga nytt kan framöver bli en dyr historia.

1

Investerare uppmanar Skanska: "Anta nya klimatmål"

Byggföretaget har, tillsammans med 38 andra bolag, fått ett brev från Investor Decarbonisation Initiative.

Mossa snabbrenar gruvornas arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet. Det tar inte mer än en timme att få bort 80 procent av arseniken.

Det här är NCC:s nya satsning Loop Industries

Med bolaget ska NCC fokusera på skalbara affärer inom byggbranschen.

Så mycket kostar saneringen av Fredriksskans

Naturvårdsverket finansieras kalaset som landar på mångmiljonbelopp.

Årets vinter lämnar dyra spår efter sig

Trasiga vägskyltar och liv som gått till spillo. Det är konsekvensen av rekordmängden snö.

Ny kommunikationsansvarig på Maritimt forum

De bygger tunnel för att förenkla service av vattenkraftverk

Projektet som är värt 80 miljoner kronor beräknas vara klart 2020.

Stenblock slog ut tågtrafiken

Problemet ska dock vara åtgärdat under eftermiddagen.

Historiskt beslut av IMO – Internationell sjöfart ska halvera sina utsläpp till 2050

Den internationella sjöfarten ska sträva efter att vara fossilfri så snart som möjligt, en efterlängtad överenskommelse.

Volvos elektriska lastbil får 30 mils räckvidd

I förra veckan presenterades Volvos helt elektriska sopbil, byggd på nya modellen FL Electric. Så här ser Volvos satsning på el ut framöver.

Utökat stöd till solceller i regeringens vårbudget

Ministern: "Nu byggs det solceller så det knakar på hustaken runtom i Sverige"

HaV fick gehör i Mark- och miljööverdomstolen

Krav på övre gräns för föroreningshalter i massor som dumpas i havet.

Grönt ljus för Scanias nya gjuteri

Projektet är en av företagets största investeringar någonsin.

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Nya fartkameror mellan Slätte och Hova

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Unibap får order på 1,8 miljoner kronor

Peab Asfalt köper västsvensk konkurrent

Fassi Group ställer ut på IFAT-mässan – tillsammans med Cranab och Marrel

Trafikverket utvärderar fossilfrihet för fartyg

Se alla Företagens egna nyheter

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

GT Trading Maskiner AB

Kardan till Nissan Navara

Nytt namn förstärker positionen som ledande förvaringsproducent

Ny anställning!

Automatisering för E-handel

Kardaner till Nissan Navara

Över 300 kardanaxlar i lager

Kipp´s "Clamping technology" katalog 2018, ute nu!

Steelwrist dubblerar produktionskapaciteten och flyttar verksamheten till R...

Personal nytt!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.149