23948sdkhjf

Ombyggnationen av väg 49 försenas – på grund av gravfynd

Nu tvingas Trafikverket gå tillbaka till ritbordet.
Väg 49 mellan Axvall och Varnhem ska byggas om. Dock blir projektet nu försenat då Trafiken beslutat att skrota sitt nuvarande förslag. Anledningen är att tusen år gamla gravar vid Varnhem riskerar att förstöras.

– I samråd med Länsstyrelsen har Trafikverket beslutat att vägen inte kommer att dras just där på grund av de gravplatser som hittats där, berättar Alexandra Elias, kommunikatör hos Trafikverket, till Falköpings Tidning .

Gravarna som hotats av projektet ligger vid avfarten till Varnhem. De beräknas till 600-700 efter Kristus. Och gravfältet är känt sedan innan. Man noterade dem redan under 1700-talet och under årens lopp har de undersökts flera gånger.

– Om vägen gör intrång på gravfältet måste delar av det undersökas och kanske tas bort. Du kan inte bygga väg utan att göra en ordentlig utgrävning först, förklarade Anders Berglund, arkeolog vid Västergötlands museum, för Falköpings Tidning förra året.

2020 var det tänkt att byggstart av vägen skulle ske. Men så blir det inte och Trafikverket går tillbaka till ritbordet. När projektet kan komma igång återstår att se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062