23948sdkhjf

Digitalisering för bättre vägunderhåll

Lägre kostnader och minskad miljöpåverkan i samband med vägunderhåll vintertid utlovas genom att helt enkelt utnyttja lättillgänglig information om bland annat temperatur, väderförhållanden och väglag.

Internet of Things är användbart på många sätt. Enligt Svevia kan tekniken – rätt använd – bland annat förändra förutsättningarna för vägunderhåll och minska samhällets kostnader för drift och underhåll av vägar med miljontals kronor. Andra positiva effekter är minskad miljöbelastning och ökad säkerhet i trafiken.

Företaget driver ett digitalt innovationsprojekt där målet är att använda information om temperatur, väderförhållanden och väglag för att därigenom få svar på frågor som när, hur och var det blir halt och med IoT-lösningar skräddarsy åtgärder för vinterväghållning.

Ökad tillgänglighet av data från vägsensorer, uppkopplade fordon och maskiner skapar förutsättningar för högkvalitativa väglagsprognoser och optimering av insatser, vilket kan effektivisera framtidens vägunderhåll avsevärt. Samtidigt minskar den skadliga miljöpåverkan genom minskade transporter och minskad mängd saltanvändning, säger Svevias projektledare Andreas Bäckström.

– Förutom minskade kostnader och minskad negativ miljöpåverkan kan vi med en högre prognossäkerhet bidra med en högre trafiksäkerhet. Beslutstödsystemen och den ökade automatiseringsgraden förbättrar också arbetsmiljön med minskad stress för driftledningspersonal och maskinförare.

Utvecklingsprojektet drivs i samarbete med B & M systemutveckling, Statens Väg- och Transportforskningsintitut VTI, Klimator och Foreca med stöd från SBUF (Svenska byggbranschens utvecklingsfond). Slutrapporten ska, enligt nuvarande planer, presenteras till sommaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.723